Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

Којић: Трага се за 221 несталим лицем српске националоности

Извор: Срна

У Сарајевско-романијској регији након завршетка одбрамбено-отаџбинског рата пријављено је 798 несталих лица српске националности, а трага се за њих 221, док власти у Сарајеву не желе да учествују у њиховом проналаску, изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Kојић.

На обиљежавању Дана несталих лица српске националности на подручју Сарајева и Сарајевско-романијске регије у Источном Сарајеву, Kојић је истакао да су Срби у Сарајеву у току протеклог рата одвођени из својих станова и убијани на 211 мјеста, по улицама, само зато што су Срби.

“Та лица, која су данима лежала на улицама, касније су одвожена на одређене локације за које не знамо гдје су, а тадашње и данашње власти у Сарајеву су биле дио тих прича, прије свега Kомунално предузеће Рад које је у том времену одвозило убијене Србе и закопавало их у масовне гробнице”, истакао је он.

Kојић је изразио увјерење да би се у архивама овог предузећа, али и сарајевских општина, могла наћи документа о пола од укупног броја несталих Срба за којима се трага, да постоји воља да се ријеши ово питање.

“На овај начин сарајевске власти данас желе да прикрију злочине и заштите њихове починиоце”, нагласио је Kојић, те додао да је Међународна комисија која се бавила истраживањем страдања Срба у Сарајеву Владе Републике Српске констатовала да је у овом граду српска заједница уништена у тоталитету, да су Срби страдали на разне начине, од пребијања, малтеретирања, касније и до убистава.

Он је рекао да је током ратних сукоба близу 3.000 цивила српске националности страдало у Сарајевско-романијској регији, а више од 7.100, што цивила, што војника, те додао да се води понеки судски процес.

“Води се процес за Велики парк и ту изражавамо одређене сумње у смислу поступајућег тужиоца и судског вијећа, тако да се бојимо како ће тај процес завршити”, изјавио је Kојић новинарима, те додао да надлежно тужилаштво није отварало истраге у великим процесима, од страдања припадника ЈНА, па до бруталних убистава Срба, за које је рекао да су третирани као пси.

Према његовим ријечима, то је била порука Србима у Сарајеву какву судбину могу доживјети, а то је на крају било етничко чишћење – егзодус Срба, након потписивања Дејтонског мировног споразума.

“Иако политичари из Сарајева, прије свега Бакир Изетбеговић, кажу да су Срби самовољно отишли, Срби су видјели шта им се дешавало под контролом тадашњих муслиманских власти и нису хтјели да доживе судбину ових 3.000 цивила”, рекао је Kојић.

Према његовим ријечима, и данас има ратнохушкачких порука које долазе из Сарајева од лидера СДА Бакира Изетбеговића у којима позива на рат.

“Оно што треба посебно да нас забрињава је да правосудне институције нису на прави начин реаговале и нису процесуирале одговорне за злочине који су почињени над Србима, или је тај дио који је процесиуран готово занемарљив, тако имамо поруку да Бошњаци данас у Сарајеву мисле да је дозвољено убијање Срба и да су спремни да стану иза порука Изетбеговића”, истакао је Kојић, те додао да се ове поруке морају схватити крајње озбиљно.

Filter 2019