Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

Источна Илиџа: Одлука о краткорочном кредитном задужењу

Извор: Срна

Скупштина општине Источна Илиџа усвојила је на данашњој сједници одлуку о задуживању општине у износу од 250.000 KМ за одржавање текуће ликвидности.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је новинарима да општина, због епидемије вируса корона и слабог прилива средстава у буџет општине, а прије свега слабог прилива непореских прихода у буџет за одржавање текуће ликвидности, узима кредит у износу од 250.000 KМ који ће до краја ове године бити уредно сервисиран.

Божовић је истакао да су на данашњој сједници усвојени извјештаји о раду неколико организација које су од интереса за општину Источна Илиџа, прије свега Борачке организације, Омладинског савјета, као и Дома здравља Источно Сарајево за 2020. годину.

Божовић је нагласио да су, уважавајући специфичност Дома здравља Источно Сарајево који има око 24.000 регистрованих пацијената и велики број пацијената који долазе из Kантона Сарајево, и пандемију вируса корона, а на сугестију новог руководства Дома здравља, усвојили закључак којим се задужују начелници општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, које су суоснивачи ове здравствене установе, да обаве разговор са ресорним министарством како би се финансијски помогла ова здравствена установа.

“Обавићемо додатне састанке са ресорним министарством, предочити специфичности простора на коме живимо и специфичности Дома здравља који је формиран одлукама општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа како би добили нешто повољнији положај за Дом здравља приликом потписивања будућих уговора са Фондом здравственог осигурања”, рекао је он.

Божовић је подсјетио да су обје општине неколико пута у посљедњих пар мјесеци биле принуђене да реагују и финансијски помогну ову здравствену установу, без обзира што Дом здравља има потписан уговор о финансирању са Фондом здравственог осигурања.

Он је нагласио да је прије двије године за Дом здравља набављено санитетско возило, а у току су преговори за набавку још једног

“Дом здравља Источно Сарајево заслужује бољи третман и статус у Републици Српској јер је број пацијената који опслужује много већи од оног што је регистровано за систем породичне медицине”, истакао је Божовић.

Божовић је рекао да су данас извршена и именовања вршилаца дужности начелника одељења и секретара, као и скупштинских комисија чиме је завршено конституисање Скупштине општине Источна Илиџа.

Одборници су на данашњој сједници усвојили Нацрт урбанистичког плана у погледу саобраћаја, а покренута је процедура измјене регулационог плана на подручју Добриње.

Filter 2019