Fri. May 14, 2021
ћирилица /latinica

Izložba povodom Svjetskog dana knjige

Izvor: Matična biblioteka Istočno Sarajevo

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila, Matična biblioteka Istočno Sarajevo na Trgu Srbija organizuje multimedijalnu izložbu.

Izložbom sa multimedijalnim sadržajem istaknut je značaj obilježavanja Svjetskog dana knjige, te je na hornološki način prikazan nastanak i razvoj knjige; od pojave papira, preko štamparske prese, pa sve do savremenih elektronskih knjiga. Kroz prikaz razvitka štamparstva, od njenog začetnika Johana Gutemberga, poseban akcenat smo stavili na značaj Cetinjske i Goraždanske štamparije, koje predstavljaju temelj našeg srednjovjekovnog identiteta.

U okviru izložbe, istaknut je i značaj stare i rijetke knjige koje su sastavni dio fonda Matične biblioteke, neke od tih knjiga su „Hajduk Stanko“ Janka M. Veselinovića, „Geografski položaj Srbije“ Jovana Cvijića, te prvo izdanje „Travničke hronike“ Ive Andrića.
Autori izližbe su Borjana Srdanović, Dragana Stanušić i Zoran Tanić.

Izložba se organizije sa ciljem da knjiga bude istaknutiji i značajniji element kulturnog djelovanja i zaštite autorskih prava. Svjetski dan knjige i autorskih prava proglašen je 23. aprila 1995. godine na Generalnoj konferenciji UNESKO u Parizu, kada ga je prihvatilo oko osamdeset zemalja. Za dan obilježavanja značaja knjige odabran je dan smrti dva velika evropska pisca – Migela de Servantesa i Viljema Šekspira. U Kataloniji su na ovaj dan još u srednjem vijeku organizovane svečanosti i turniri, a običaj je bio da plemići poklanjaju damama ruže.

Povodom Svjetskog dana knjige, od 23. do 30. aprila Matična biblioteka oraganizuje upis u biblioteku po promotivnoj cijeni od 5 KM. Za godišnju članarinu imate pristup svim fondvima biblioteke, čitaonicama, pristup svim dostupnim informacijama u drugim bibliotečkim sistemima.

Filter 2019