Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

Изложба поводом Свјетског дана књиге

Извор: Матична библиотека Источно Сарајево

Поводом Свјетског дана књиге и ауторских права, 23. априла, Матична библиотека Источно Сарајево на Тргу Србија организује мултимедијалну изложбу.

Изложбом са мултимедијалним садржајем истакнут је значај обиљежавања Свјетског дана књиге, те је на хорнолошки начин приказан настанак и развој књиге; од појаве папира, преко штампарске пресе, па све до савремених електронских књига. Кроз приказ развитка штампарства, од њеног зачетника Јохана Гутемберга, посебан акценат смо ставили на значај Цетињске и Горажданске штампарије, које представљају темељ нашег средњовјековног идентитета.

У оквиру изложбе, истакнут је и значај старе и ријетке књиге које су саставни дио фонда Матичне библиотеке, неке од тих књига су „Хајдук Станко“ Јанка М. Веселиновића, „Географски положај Србије“ Јована Цвијића, те прво издање „Травничке хронике“ Иве Андрића.
Аутори излижбе су Борјана Срдановић, Драгана Станушић и Зоран Танић.

Изложба се организије са циљем да књига буде истакнутији и значајнији елемент културног дјеловања и заштите ауторских права. Свјетски дан књиге и ауторских права проглашен је 23. априла 1995. године на Генералној конференцији УНЕСКО у Паризу, када га је прихватило око осамдесет земаља. За дан обиљежавања значаја књиге одабран је дан смрти два велика европска писца – Мигела де Сервантеса и Виљема Шекспира. У Каталонији су на овај дан још у средњем вијеку организоване свечаности и турнири, а обичај је био да племићи поклањају дамама руже.

Поводом Свјетског дана књиге, од 23. до 30. априла Матична библиотека ораганизује упис у библиотеку по промотивној цијени од 5 КМ. За годишњу чланарину имате приступ свим фондвима библиотеке, читаоницама, приступ свим доступним информацијама у другим библиотечким системима.

Filter 2019