Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

Излазак полиције због мањих удеса коштаће 100 КМ

Извор: Глас Српске

Помоћник министра саобраћаја и веза за друмски саобраћај Републике Српске Драган Станимировић рекао је у Јутарњем програму РТРС-а да је измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја предвиђено да је лице које тражи излазак полиције на терен у случају саобраћајних незгода са мањом материјалном штетом, дужно да плати 100 КМ.

– Излазак полиције се наплаћује у случајевима када се ради о мањој материјалној штети, односно штети до 500 КМ. У таквим случајевима нема потребе за изласком полиције на терен јер су учесници дужни да попуне Европски извјештај о саобраћајној незгоди који су обавезни имати у свом возилу. Самим тим не оптерећују саобраћајну полицију и не стварају гужве у саобраћају – рекао је Станимировић.

Он је додао да то није у довољној мјери заступљено, те да је циљ Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја, који је јутрос усвојила Народна скупштина да се плаћањем изласка полиције на терен подстакне попуњавање Извјештаја.

Измјенама закона предвиђено је и регулисање употребе личних превозних средстава попут тротинета, бицикала и хаверборда.

Постојећи Закон о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске усвојен је 2011. године гдје су у претходном периоду уочени одређени недостаци недоречености. Станимировић истиче да су измјене и допуне Закона о безбједности саобраћаја Републике Српске регулисале ову материју на најбољи могући начин.

– Доста рада и труда је уложено у претходном периоду да ову материју регулишемо на најбољи могући начин, која нигдје у региону није дефинсана – напомиње Станимировић.

Министарство саобраћаја и веза саопштило је да је Република Српска прва у региону почела са уређењем саобраћаја електричних тротинета и сличних уређаја усвајањем Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске.

Прописано је да је лако лично електрично возило електрични тротинет, електрични скејтборд, хаверборд, сегвеј и слично возило на точковима које се дјелимично или потпуно користи као моторно возило за превоз једног лица на јавној, односно приватној површини и које се, између осталог, креће максималном брзином до 25 километара на час.

Ова возила разврставају се у класе, а прве двије се односе на возила без система самобалансирања и сједишта. Класа 1 су возила максималне конструктивне брзине до шест километара на час, а класа два возила максималне конструктивне брзине до 25 километара на час.

У наредне двије класе спадају возила са системом самобалансирања и сједиштем или без сједишта и то у класу 3 убрајају се возила максималне конструктивне брзине до шест километара на час, а у класу 4 возила максималне конструктивне брзине до 25 километара на час.

Прописано је да су ова возила обавезно опремљена ограничивачем брзине којим се обезбјеђује да се не прелази максимална конструктивна брзина, предњим и задњим катадиоптером, с тим да су возила класе 2 и класе 4 обавезно опремљена предњим и задњим свјетлом за освјетљавање пута и уређајем за давање звучних сигнала.

Према овом документу, предвиђено је да се прописи из области безбједности саобраћаја, којима је уређено кретање пјешака, примјењују и на лице које користи лако лично електрично возило класе 1 и класе 3 (возила максималне конструктивне брзине до шест километара на час), осим што је лице које користи овакво возило обавезно да посједује идентификациону потврду за лако лично електрично возило којим се креће.

Прописи из области безбједности саобраћаја којима је уређен саобраћај бицикала примјењују се и на лице које користи лако лично електрично возило класе 2 и класе 4 (возила максималне конструктивне брзине до 25 километара на час), осим што је лице које користи овакво возило обавезно да посједује идентификациону потврду за лако лично електрично возило којим се креће, да има више од 14 година, да посједује потврду о познавању прописа и за вријеме вожње да носи на глави закопчану заштитну кацигу.

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске јасније су дефинисане одредбе које се односе на свеобухватне анализе саобраћајних незгода, кретање у раскрсницама с кружним током, насилничка вожња, превоз животиња у кабини возила и друго.

Према измјенама закона, пјешаци у алкохолисаном стању дужни су да се подвргну контроли присуства алкохола или опојних дрога у организму помоћу одговарајућих средстава и апарата, односно да приступе стручном љекарском прегледу на који су упућени ради провјере присуства алкохола или опојних дрога у организму.

Filter 2019