Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /латиница

Зељковић: Трећа фаза вакцинације у другој седмици маја

Извор: РТРС

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је у Јутарњем програму наше телевизије да се у наредном периоду очекује убрзање процеса вакцинације у Српској.

Он је рекао да је до сада вакцинисано више од 39.000 грађана првом дозом, а ревакцинисано скоро 20.000.

– Са количином вакцина које пристижу, очекујемо у наредном периоду убрзање процеса вакцинације. Задовољни смо бројем старијих од 65 који су се одазвали позиву на вакцинацију. Припремамо се за фазу три и очекујемо улазак у ту фазу у друој седмици маја – навео је Зељковић.

Он је истакао да током дана очекује налаз контролне лабораторије Агенције за лијекове и медицинска средства о руским вакцинама Спутњик, те да ће након тога вакцине бити распоређене на терен.

 – Ријеч је о 25.000 прве компоненте руске вакцине, а очекује се још 25.000 доза друге. Очекујемо и испоруку преко Ковакс механизма, конкретно Фајзер и Астра Зенека вакцина. Ових дана се завршава набавка кинеске вакцине Синофарм у количини од 160.000, а 50 одсто од тога очекујемо током сљедеће седмице – навео је Зељковић.

Када је ријеч о календару обавезне вакцинације, Зељковић је аплеовао на родитеље да на вријеме доведу дјецу на вакцинацију.

– Вакцине су омогућиле да се изборимо са неким од најтежих заразних болести у историји човјечанства. Самим тим, не смијемо дозволити могућност да се неке од тих болести врате и обавезан календар вакцинације има за циљ да заштити најмлађу и најосјетљивију популацију. С тога апелујем на родитеље да препознају значај вакцинације када говоримо о обавезном календару вакцинације, и да доведу дјецу на вријеме на вакцинацију и ревакцинацију – рекао је Зељковић.

Filter 2019