Thu. Apr 22, 2021
ћирилица /латиница

Звали су је Тифусарка Мери: ширила болест, стављена у доживотни карантин

Извор: Србија Данас

Мери Мелон, која је добила надимак Тифусарка Мери најпознатији је нулти пацијент, који је одговоран за подстицање епидемије тифусне грознице у Њујорку 1906. године.

Поријеклом из Ирске, Мелонова је емигрирала у Сједињене Државе, гдје је радила за богаташе као куварица. Послије бројних случајева тифуса међу члановима богатих њујоршких породица, љекари су установили да је извор болести управо Мери, због чега је она уједно и прва особа у Сједињеним Државама идентификована као асимптоматски носилац болести.

Вјерује се да је Мери заразила 53 особе тифусном грозницом, од којих су три умрле.

Она је била здрави клицоноша – особа која носи вирус, али нема никакве симптоме болести, па зато и лакше преноси заразу на друге.

Све је више доказа да су неки људи отпорнији од осталих када је посриједи ширење вируса, а случај Мери Мелон први је забиљежен случај такве особе, која се још назива и суперклицоноша.

Тада је тифусном грозницом у Њујорку заражено неколико хиљада становника, а стопа смртности износила је десет одсто.

И израз “нулти пацијент” са собом носи стигму. Бројни љекари су против тога да се идентификује први документовани случај заразе, јер страхују да би то могло резултирати дезинформацијама о болести или чак виктимизацијом одређене особе.

Мери Мелон стављена је у доживотни карантин 27. марта 1915. године.

Била је смјештена у карантин на острво Норт Брадер. Ријеч је о острвцету усред Ист Ривера у Њујорку, недалеко од четврти Бронкс.

У карантину је Мери проживјела више од 23 посљедње године живота. Умрла је у добу од 69 година и то не од тифуса, него од упале плућа. За вријеме боравка у карантину постала је славна особа, па су је посјећивали и новинари (добила је надимак “Typhoid Mary” – Тифусарка Мери). Међутим, новинарима је било забрањено чак и да узму чашу воде од ње.

Filter 2019