Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

За годину дана 218 самоубистава у Српској

Извор: Независне новине

У Српској је, током прошле године, 218 особа себи одузело живот, а најчеше се радило о особама старије животне доби, што је 7,9 одсто више него годину раније.

Према подацима из МУП-а РС, од укупног броја, 170 оних који су себи одузели живот је мушког пола, а 48 женског.

– Kао најчешћи начини извршења самоубиства били су вјешање 56,4 одсто, затим употреба ватреног оружја 20,6 одсто – навели су из МУП-а.

У погледу старосне структуре, додају да је самоубиство извршило 62,4 одсто особа старијих од 60 година, док се лани и један малољетник у РС одлучио на овакав чин. Александар Милић, бањалучки психолог, истиче да се људи одлучују на тај чин због тога што се налазе у позицији да не могу да ријеше своје потребе и проблеме.

– Самоубиства се најчешће догађају када су особе социјално и емоционално хендикепиране, то значи да су у позицији да не задовољаваљу примарне потребе – казао је Милић.

Додао је да људи прво падају у психичку кризу, јер сваком суициду претходи поремећај одређеног психичког стања код људи.

– Они не види циљ, не виде сврху живота, њихова перспектива је нарушена или срушена и онда виде сатисфакцију у томе да другима изазову бол и жаљење – казао је Милић.

Према његовим ријечима, сваки случај самоубиства захтијева увид у стање или вјештачење да се види у којим условима је особа одрасла, јер видљиво је да је на то утицало више фактора који су је дестабилизовали.

– Људи улазе прво у психички кризно стање, улазе у безнађе. У тој немоћи код њих пада и активитет, гдје почињу да маштају о разрјешењу ситуације суицидом – додаје Милић.

Kако је истакао, углавном се одучују за одређене модалитете суицида, неки бирају ситуације гдје очекују помоћ – то су покушај вјешања или писања опроштајних писама, али увијек је то апел да му се помогне. Истиче да самоубиство малољетника које је прошле године забиљежено у РС не чуди, јер, како каже, то је период трагања за идентитетом и то је сигурно кризно доба.

– Догоди се да изгубе подршку и код њих је типично да на такав начин скрену пажњу онима које окривљују за стање у којем су се нашли – истиче Милић.

Filter 2019