Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /латиница

Заједничка сједница влада Српске и Србије у Источном Сарајеву

Извор: Срна

Заједничка сједница влада Републике Српске и Србије биће одржана у мају у Административном центру Владе Српске у Источном Сарајеву, најавио је премијер Српске Радован Вишковић.

Вишковић је напоменуо да је договорено да се сједнице у будућности одржавају и у другим градовима Републике Српске, а не само у Бањалуци и да се тако пошаље порука грађанима да се води рачуна о равномјерном развоју Републике Српскем, од Требиња до Новог Града.

Он је нагласио да је у четвртак, 22. априла, први пут била највећа званична посјета из Србије Републици Српској, да су делегацију Србије чинили предсједник државе Александар Вучић, премијер Ана Брнабић, предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, а што говори о величини поштовања и подршке Српској.

Премијер Вишковић каже да су економски показатељи у Републици Српској веома добри, што се може званично провјерити, да је пад бруто домаћег производа у Српској најмањи у регији и окружења, одмах послије Србије.

Он је међу значајним заједничким инфраструктурним пројектима навео изградњу ауто-пута, енергетски пројекат “Бук Бијела”, Аеродром у Требињу, пројекат гасификације.

Говорећи о вакцинама против вируса корона, Вишковић је најавио да се данас или сутра очекује да у Српску стигне још 20.000 доза вакцина из Русије, а убрзо и нове дозе кинеске вакцине.

Он је за портал “Бањалука.нет” изразио наду да ће у наредним данима Српска бити у позицији да убрза процес вакцинације.

Вишковић је нагласио да Република Српска изузетно цијени то што је Србија омогућила да се грађани Српске могу вакцинисати у Србији и да је процјена да су десетине хиљада људи искористиле ту могућност.

Према његовим ријечима, Република Српска је до сада уплатила више од 30 милиона KМ за набавку вакцина.

Говорећи о емитовању еурообвезница Републике Срске на Лондонској берзи, Вишковић је навео да је, према оцјени стручњака, Српска направила историјски корак, те нагласио да је битно да се данас прича о обвезницама Републике Српске у свјетским и европским финансијским центрима.

– Знам да би многи вољели да ми нисмо успјели и да остане рупа у буџету, али са овом емисијом обвезница буџет за 2021. годину је затворен. И то је оно што се не свиђа критичарима и што ми данас можемо да поручимо свим корисницима буџета да не требају да брину за своја права за ову годину – каже предсједник Владе Републике Српске.

Вишковић је нагласио Република Српска није имала ништа од Централне банке БиХ, те напоменуо да се свуда у свијету, осим у БиХ, Централна банка активно укључила у помоћ привреди и грађанима.

Премијер Српске је рекао да је тачно да су каматне стопе Међународног монетарног фонда повољније, али да Република Српска није могла прихватити да јој се у економске ствари уплићу политичке одлуке.

– Спремни смо да разговарамо са представницима ММФ, али на партнерским основама. Спремни смо да прихватимо све оне економске услове и реформе које се односе на економију и то одговорно тврдим. Али, какве везе има ММФ са законом о гасовима или са законом о електронском потпису? Ми имамо свој законе и је ли треба да то пренесемо на ниво БиХ? Не желимо, нећемо и не можемо. Зато смо нашли начина да обезбиједимо довољно средстава за несметано функционисање буџета – каже Вишковић.

Filter 2019