Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /латиница

Завршен главни пројекат Градске куће Соколац са тргом и спомеником Патријарху Павлу

Фото: Општина Соколац

Извор: opstinasokolac.net

Након идејног рјешења завршен је и главни пројекат Градске куће Соколац са тргом и спомеником Патријарху Павлу, а који потписује Пројектни студио „Мотика“, нашег младог али и те како афирмисаног архитекте Новице Мотике. Раније су ријешени имовинско-правни односи, те је све спремно за почетак градње.

Начелник општине Милован Бјелица сматра да су ово велики и важни дани за Соколац, Источну капију Републике Српске.

„Након састанка са реномираним архитектом Новицом Мотиком који ми је представио Главни пројекат Градске куће, трга и спомен обиљежја на Сокоцу који се налази у завршној фази реализације, могу да кажем да ће се градњом овог здања додатно подићи дух наших грађана, што је видљиво и сада када представљамо овај пројекат. Када крене градња наша грађевинска индустрија ће добити подстрек и додатни импулс. Самом изградњом добићемо нове културне и друштвене вриједности.“ – увјерен је Бјелица.

Препреке нема за кандидовање ове инвестиције према потенцијалним суфинансијерима јер је комплетирана пројектна документација.

Бјелица такође подсјећа да је већ упутио захтјеве надлежним министарствима, позиве и апеле ка институтцијама да се укључе и подрже овај пројекат.

„Зашто је важна изградња овог здања не само за Соколац и Источно Сарајево, већ и за читаву Републику Српску па и српство уопште увјерен сам да никоме у Српској не морамо посебно објашњавати.

Фото: Соколац-срце Романије

Изградњом Градске куће Соколац, овај дио Српске добија позориште, биоскоп, галерију, а бибилиотека, која ускоро слави сто година, боље услове и више простора за рад. Република Српска у цјелини, изградњом планиране Спомен собе добија комплетиран меморијални центар Војничко спомен гробље Мали Зејтилник, потом Музеј Гласинца и Романије, као спону прошлости овог народа са прошлошћу овог простора и његовом Гласиначком културом.“ – истиче начелник општине Соколац.

Брошуру можете погледати ОВДЈЕ

Filter 2019