Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /латиница

Ерановић: Ситуација неповољна, умире радно способно становништво

Извор: Срна

Епидемиолошка ситуација на подручју Сарајевско-романијске регије и даље је неповољна, а због огромног притиска на Болницу „Србија“ у Источном Сарајеву медицинско особље све теже може да направи баланс и задовољи потребе пацијената заражених вирусом корона, изјавила је специјалиста инфектологије у овој здравственој установи Жанка Ерановић.

Ерановићева је у изјави Срни рекла да су епидемиолози предузели мјере којима се у одређеној мјери настоји умањити број заражених, али је и даље огроман притисак на здравствени систем, па тако и на Болницу „Србија“.

„Јављају нам се пацијенти са тешком клиничком сликом, упалама плућа, попуштањем бубрега, централног нервног система и кардиоваскуларног апарата, тако да према броју здравственог особља и броју придошлих пацијената из домова здравља тешко можемо направити баланс и задовољити све потребе пацијената“, указала је Ерановићева.

Ерановићева је додала да данас, на жалост, све више оболијевају и дјеца.

Према њеним ријечима, у актуелном трећем таласу епидемије регистрован је највећи број преминулих, међу којима је значајан број радно способног становништва, што на почетку није био случај.

„Ми смо се у трећем таласу сусрели са највећим бројем смртних исхода. Да ли је разлог за то промјена у организму или што су пацијенти дуго болесни код куће, тешко је рећи. Видимо да у цијелом региону то представља проблем. Вирус је агресиван, међутим, ми не можемо рећи да ли је он јак и потентан. О томе би више могли рећи патолози“, указала је Ерановићева.

Она је поново апеловала да се грађани придржавају прописаних епидемиолошких мјера, одржавају личну хигијену и просторија у којима бораве, воде рачуна о здравој исхрани и да довољно спавају.

„Видимо да болест не бира. Оболијевају сви узрасти, а све више умире радно способна популација. Ово је једна сасвим нова и непозната болест са којом се морамо суочити. Зато је битно да се придржавамо прописаних мјера“, упозорила је Ерановићева.

Filter 2019