Tue. Apr 13, 2021
ћирилица /латиница

Елез тражи да се брани са слободе и жели да борави у федералном Сарајеву

Извор: Агенције

Тужилац Тужилаштва БиХ затражио је у Суду БиХ да се за још два мјесеца продужи притвор Дарку Елезу, осумњиченом за организована убиства, изнуде и друга кривична дјела, док је Елез на данашњем рочишту затражио да се брани са слободе, те рекао да би због своје безбједности боравио на подручју федералног Сарајева.

Тужилац Дубравко Чампара је образложио да за продужетак притвора постоје посебни притворски разлози, да је криминална група којој припада Елез добро организована и у БиХ, Србији и Црној Гори, а да њени краци иду и до Грчке и Украјине. “Уколико се нађе на слободи, без проблема ће напустити БиХ и биће недоступан органима гоњења”, истакао је Чампара.

Он је додао да је Тужилаштво БиХ обавијештено да је дошло до пријетњи једном свједоку који је од једне полицијске агенције тражио да промијени исказ, те навео како је тај свједокм уплашен, а цијела породица угрожена због саслушања које је дао 31. марта и веже се за доказ.

Чампара је навео и да то није једини случај, те да се и у другим случајевима пријетило свједоцима, па је навео да је Елез више пута осуђиван за организовани криминал, убиства, разбојништва и изнуде, те да константно понавља кривична дјела.

“Након изласка из затвора у Србији и убиства Синише Миличевића Тигра, слика се и шаље поруку Ђорђу Ждралу у затвор Фоча у којој говори да су остала још тројица, Ждрале, Мића Даниловић и Мирослав Шкобо”, навео је Чампара.

Он је истакао да је притвор затражен због могућности Елезовог бјекства, утицаја на свједока и поновног чињења кривичног дјела, те навео како Тужилаштво проводи обимну истрагу и да би Елезов боравак на слободи значајно ометао ту истрагу утицајем на свједоке.

Елезов адвокат Сенад Kрехо рекао је да нема никаквог основа да се Елез држи у притвору и да су наводи Тужилаштва чиста фантазија, те да ниједан од доказа нити изјаве свједока не потврђују да је починио кривична дјела која му се покушавају приписати.

“Да Елез има везе са Беливуком, не би га из Србије ни НАТО пакт довео у БиХ. Србија је озбиљна држава за разлику од нас”, рекао је Kрехо и додао да је ријеч о “миксању Тужилаштва на штету Елеза”. Kрехо је навео да је све плод маште, да извјештаји полицијских агенција немају никакву снагу и да није ништа друго до настојање Тужилаштва да од Елеза направи овисника о криминалу.

Према његовим ријечима, Елез је свјестан да би његово бјекство у Србију или неку другу земљу значило да би га та друга земља одмах ухапсила и испоручила БиХ да му се суди и за предмет “Лутка” за који му се по Споразуму између БиХ и Србије не може судити у БиХ. За Kреху је и “чиста фантазија” да је Елез из затвора утицао на свједоке јер је ријеч о најбезбједнијем затвору у Европи. Kрехо сматра да би мјере забране за Елеза биле адекватне и позвао је Тужилаштво и Суд да се одмах крене са рочиштима. Елез је рекао да пристаје на мјере забране, али да ће, због свега што се против њега “пакује”, из Источног Сарајева преселити у федерални дио Сарајева.

Он је навео да је прошли пут тражио да му се одреди притвор да би се избјегла “паковања” попут утицаја на свједоке, што је учињено и поред чињенице да је у притвору.

Предсједавајућа судског Вијећа Јасмина Ћосић-Дедовић рекла је да ће Суд одлуку о продужењу притвора донијети у законском року. Раније одређени једномјесечни притвор Елезу истиче 5. априла.

Filter 2019