Sat. May 15, 2021
ћирилица /latinica

Dodik: Srpska dobija još 20.000 vakcina u četvrtak

Izvor: Glas Srpske

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će u četvrtak, 15. aprila, sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, preuzeti 20.000 jedinica vakcina protiv virusa korona za Republiku Srpsku.

“To će omogućiti spoj između onoga što očekujemo iz programa ”Sputnjik”, kineskog programa i ovog iskompromitovanog programa ”Fajzer”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare i podsjetio je još u prošloj godini kroz “Kovaks program” uplaćeno 400.000 doza “Fajzer” vakcina za 200.000 stanovnika.

On je precizirao da Republika Srpska danas u programu “sputnjik” ima rezervisano 1,1 miliona doza vakcine protiv virusa korone za 550.000 svojih stanovnika.

“To je ukupno 770 hiljada stanovnika od 1,2 miliona koliko ima Republika Srpska”, naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da nivo BiH od političkog ambijenta do institucionalnog kapaciteta nije bio od koristi za uspješno rješavanje ovog pitanja.

“To ćemo ostaviti za vremena koja dolaze”, rekao je Dodik i pozvao sve da učine napor da bi se stanovništvu omogućile vakcine jer one jedino daju odgovor na pandemiju.

Pad BDP-a u Srpskoj manji od FBiH, ali i BiH

Dodik je izjavio je da je Republika Srpska je u prošloj godini imala pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) 2,8 odsto, što je manje od pada koji je imala Federacija BiH, ali i BiH.

“Nakon Srbije, to je najbolji rezultat na prostoru Balkana, bez obzira što je u minusu”, istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, nadležne institucije Republike Srpske, zajedno sa poslovnom zajednicom donosile su dobre mjere u vrijeme pandemije virusa korona da bi ekonomija Srpske preživjela, prvenstveno radna mjesta.

“Veoma je teško biti uspješan u ovom vremenu, ali moraju da se zabilježe rezultati u teškim vremenima, koji se zaista mogu smatrati dobrim”, istakao je Dodik, te dodao da Republika Srpska u prva tri mjeseca i 10 dana bilježi dobre rezultate.

Prema njegovim riječima, pokrivenost uvoza izvozom u Republici Srpskoj je 86 odsto, što govori da se i u prvom kvartalu ove godine radilo dobro i nastojalo da njena ekonomija raste.

U svemu tome, dodao je Dodik, potrebna je koordinacija i otvaranje i drugih zemalja.

“Naša ekonomija je zavisna od ekonomije regionalnih, ali i evropskih zemalja. Ukoliko one ostanu zavorene, to će biti razlog što naši privrednici neće biti dostupni na stranim tržištima”, rekao je Dodik, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da Republika Srpska bilježi dobre ekonomske rezultate.

Jenjava treći talas, ali brine situacija u vezi sa smrtnošću

Dodik izjavio je da jenjava treći talas epidemije, ali da brine situacija u vezi sa smrtnošću ljudi u Republici Srpskoj.

“Treći val epidemije, koji smo gledali posljednjih nekoliko sedmica, jenjava isključivo zato što smo prije dvije sedmice donijeli mjere”, rekao je Dodik.

On je istakao da je, i pored napora koje ulažu ljekari i medicinsko osoblje u Srpskoj, vidljivo da se gube ljudski životi.

“Način da se ovo obimnije reguliše je, naravno, vakcinacija”, rekao je Dodik.

Dodik je zadovoljan onim što je do sada učinila Republika Srpska na planu obezbjeđivanja vakcina, prije svega za zdravstvene radnike, zaposlene u ustanovama za stare i stanovnike starije od 65 godina.

On je podsjetio da ove kategorije stanovnika Srpske dobijaju prvu ili drugu dozu vakcine protiv virusa korona, uz konstataciju da to nije onaj obim koji žele vlasti ili građani.

“Ali, svakako je u uslovima u kojima djelujemo i radimo nešto što je maksimalno iskorištena mogućnost da to uradimo”, naglasio je Dodik i dodao da se u narednom vremenu očekuje značajniji priliv vakcina, što će omogućiti kontinuiran nastavak imunizacije stanovništva.

On je konstatovao da su pandemija virusa korona i način reagovanja na ovaj problem u fokusu aktivnosti svih nivoa vlasti, prije svega u Republici Srpskoj.

“Od početka je to bila zajednička borba institucija vlasti i stanovištva. I u toj zajedničkoj borbi imali smo zajedničke uspjehe i razočarenje”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da vlasti već godinu dana, na prijedlog struke, preduzimaju nepopularne mjere koje ograničavaju javni i društveni život, ali koje jedino daju rezultate.

Dodik je napomenuo da se čini sve da se pandemiji “stane za vrat”, iako virus stalno mutira, te pozvao stanovnike da se pazi, drži distancu i higijenu da bi se smanjila opasnost za sve.

U maju odluka o povećanju ličnih primanja

Dodik je izjavio je da će u Republici Srpskoj u maju biti donesena odluka o povećanju plata u zdravstvu, prosvjeti, policiji, te administrativnim radnicima u pravosuđu.

Dodik je rekao da će biti učinjen pritisak na realni sektor u Republici Srpskoj da poveća plate radnicima, jer je to jedini pravac kretanja Republike.

“Zato smo spremni da sa privrednom zajednicom razgovaramo o toj temi i da vidimo na koji način je ona sposobna i spremna da prihvati da se u okviru mogućih procenata ide na povećanje plata”, naglasio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da će to povećanje značiti puno radnicima, ali i svima u Republici Srpskoj, te dodao da se neće odustati od povećanja plata.

“Važno je da u svemu ovom obezbijedimo transparentnost”, rekao je Dodik i naveo da će Republika Srpska imati dovoljno novca da izmiruje sve svoje obaveze, kao što to čini i u ovom trenutku.

Filter 2019