Wed. May 12, 2021
ћирилица /латиница

Додик: Српска добија још 20.000 вакцина у четвртак

Извор: Глас Српске

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће у четвртак, 15. априла, са предсједником Србије Александром Вучићем, преузети 20.000 јединица вакцина против вируса корона за Републику Српску.

“То ће омогућити спој између онога што очекујемо из програма ”Спутњик”, кинеског програма и овог искомпромитованог програма ”Фајзер”, рекао је Додик на конференцији за новинаре и подсјетио је још у прошлој години кроз “Ковакс програм” уплаћено 400.000 доза “Фајзер” вакцина за 200.000 становника.

Он је прецизирао да Република Српска данас у програму “спутњик” има резервисано 1,1 милиона доза вакцине против вируса короне за 550.000 својих становника.

“То је укупно 770 хиљада становника од 1,2 милиона колико има Република Српска”, навео је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је рекао да ниво БиХ од политичког амбијента до институционалног капацитета није био од користи за успјешно рјешавање овог питања.

“То ћемо оставити за времена која долазе”, рекао је Додик и позвао све да учине напор да би се становништву омогућиле вакцине јер оне једино дају одговор на пандемију.

Пад БДП-а у Српској мањи од ФБиХ, али и БиХ

Додик је изјавио је да је Република Српска је у прошлој години имала пад бруто домаћег производа (БДП) 2,8 одсто, што је мање од пада који је имала Федерација БиХ, али и БиХ.

“Након Србије, то је најбољи резултат на простору Балкана, без обзира што је у минусу”, истакао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, надлежне институције Републике Српске, заједно са пословном заједницом доносиле су добре мјере у вријеме пандемије вируса корона да би економија Српске преживјела, првенствено радна мјеста.

“Веома је тешко бити успјешан у овом времену, али морају да се забиљеже резултати у тешким временима, који се заиста могу сматрати добрим”, истакао је Додик, те додао да Република Српска у прва три мјесеца и 10 дана биљежи добре резултате.

Према његовим ријечима, покривеност увоза извозом у Републици Српској је 86 одсто, што говори да се и у првом кварталу ове године радило добро и настојало да њена економија расте.

У свему томе, додао је Додик, потребна је координација и отварање и других земаља.

“Наша економија је зависна од економије регионалних, али и европских земаља. Уколико оне остану заворене, то ће бити разлог што наши привредници неће бити доступни на страним тржиштима”, рекао је Додик, те изразио задовољство чињеницом да Република Српска биљежи добре економске резултате.

Јењава трећи талас, али брине ситуација у вези са смртношћу

Додик изјавио је да јењава трећи талас епидемије, али да брине ситуација у вези са смртношћу људи у Републици Српској.

“Трећи вал епидемије, који смо гледали посљедњих неколико седмица, јењава искључиво зато што смо прије двије седмице донијели мјере”, рекао је Додик.

Он је истакао да је, и поред напора које улажу љекари и медицинско особље у Српској, видљиво да се губе људски животи.

“Начин да се ово обимније регулише је, наравно, вакцинација”, рекао је Додик.

Додик је задовољан оним што је до сада учинила Република Српска на плану обезбјеђивања вакцина, прије свега за здравствене раднике, запослене у установама за старе и становнике старије од 65 година.

Он је подсјетио да ове категорије становника Српске добијају прву или другу дозу вакцине против вируса корона, уз констатацију да то није онај обим који желе власти или грађани.

“Али, свакако је у условима у којима дјелујемо и радимо нешто што је максимално искориштена могућност да то урадимо”, нагласио је Додик и додао да се у наредном времену очекује значајнији прилив вакцина, што ће омогућити континуиран наставак имунизације становништва.

Он је констатовао да су пандемија вируса корона и начин реаговања на овај проблем у фокусу активности свих нивоа власти, прије свега у Републици Српској.

“Од почетка је то била заједничка борба институција власти и становиштва. И у тој заједничкој борби имали смо заједничке успјехе и разочарење”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да власти већ годину дана, на приједлог струке, предузимају непопуларне мјере које ограничавају јавни и друштвени живот, али које једино дају резултате.

Додик је напоменуо да се чини све да се пандемији “стане за врат”, иако вирус стално мутира, те позвао становнике да се пази, држи дистанцу и хигијену да би се смањила опасност за све.

У мају одлука о повећању личних примања

Додик је изјавио је да ће у Републици Српској у мају бити донесена одлука о повећању плата у здравству, просвјети, полицији, те административним радницима у правосуђу.

Додик је рекао да ће бити учињен притисак на реални сектор у Републици Српској да повећа плате радницима, јер је то једини правац кретања Републике.

“Зато смо спремни да са привредном заједницом разговарамо о тој теми и да видимо на који начин је она способна и спремна да прихвати да се у оквиру могућих процената иде на повећање плата”, нагласио је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је рекао да ће то повећање значити пуно радницима, али и свима у Републици Српској, те додао да се неће одустати од повећања плата.

“Важно је да у свему овом обезбиједимо транспарентност”, рекао је Додик и навео да ће Република Српска имати довољно новца да измирује све своје обавезе, као што то чини и у овом тренутку.

Filter 2019