Wed. May 12, 2021
ћирилица /латиница

Додик: Вакцинација једино право рјешење у спречавању вируса

Бањалука - Додик - вакцинација-1

Извор: Срна

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик препоручио је свим грађанима Републике Српске да се у наредном периоду вакцинишу против вируса корона, истичући да је то једини познати начин борбе против ове болести и право превентивно рјешење.

Додик је новинарима у Бања Луци рекао да се данас вакцинисао у Универзитетском клиничком центру (УKЦ) Републике Српске у складу са препорукама љекара који су га прије неколико мјесеци лијечили од ковида 19.

– Имајући у виду ситуацију, раније се нисам вакцинисао, настојећи да то препустим људима којима је потребније – рекао је Додик, који је данас вакцинисан руском вакцином “спутњик ве”.

– И данас могу рећи да је једини познати начин борбе и спречавања ширења вируса – вакцинација. Зато смо као друштво учинили све да обезбиједимо оно што је било могуће. Kада саберемо колико је наших људи вакцинисано у Србији, оно што смо учинили путем куповине и донација вакцина, можемо рећи да је близу 80.000 грађана примило прву дозу вакцине, а знатан број и другу – навео је Додик.

Набавка вакцина

Он је најавио да ће у наредних седам дана у Српску бити допремљено 25.000 доза руске вакцине, а након тога, за десетак дана, још 25.000.

– У оквиру тога, доћи ће 1.300 доза друге компоненте руске вакцине како би се надомјестио губитак вакцина у Приједору. Такође, ми смо направили уговор о набавци 1,2 милиона доза руске вакцине и добијамо их сукцесивно. Иако постоје проблеми у испоруци и производњи који не зависе од нас, успијевамо некако да добијемо одређене количине те вакцине. Чекамо да се оспособи руски произвођач да може да дистрибуише те вакцине, што ће бити довољно за вакцинисање 600.000 људи – рекао је Додик.

Он је додао да ће 10. маја Српска добити и 80.000 доза кинеске вакцине.

– Тако ћемо, уз оно што смо раније регулисали и платили путем Kовакс система, сигурно бити у прилици да наставимо вакцинацију становника. Kроз Kовакс смо већ уплатили 400.000 доза за 200.000 људи, што говори да укупно имамо обезбијеђене вакцине за готово 800.000 људи у Српској – рекао је Додик.

Додик је подсјетио да се, с друге стране, показало да БиХ није референтна када је ријеч о набавци вакцина, због чега се Српска ослонила на властите снаге.

Он је навео да у Федерацији БиХ постоје готово паничне реакције с обзиром на немогућност набавке вакцина.

– Kада ми будемо имали вишка вакцина, бићемо спремни да то понудимо и другима. Сада смо усмјерени на наше становнике и здравствени систем – каже Додик.

Ситуација тешка, али мањи број пацијената

Он је захвалио здравственим радницима за борбу са вирусом корона и истакао да цијени њихов тежак посао.

– Зато ми није годило када сам гледао неке друге који су на јавном простору покушавали да занемаре важеће мјере против ширења вируса. Да нисмо посљедњи пут увели неке нове мјере, сигурно данас не бисмо имали стагнацију у ширењу болести. Овдје има знатан број тешко болесних, али видимо мањи прилив пацијената у односу на ранију погоршану ситуацију – рекао је Додик.

Он је истакао да је увјерен да ће Српска наредних мјесеци обезбиједити довољно вакцина за све који их буду жељели примити.

– Иако о томе има гласова у окружењу, ми нећемо у скорије вријеме одлучивати о томе да се наметне обавезна вакцинација. Став је да се вакцинише ко хоће и сматра да то треба да учини. Ми му требамо обезбиједити услове и никакве присиле у том смислу неће бити – поручио је Додик.

Он је захвалио свим донаторима вакцина, а посебно Србији.

Генерални директор УKЦ-а Владо Ђајић је рекао да је једини спас у борби са вирусом превенција, односно вакцинација.

– Позивам све грађане да се вакцинишу и тиме дају допринос превенцији ове опаке болести. И господин Додик је данас примио прву прву дозу руске вакцине, иако је прије пар мјесеци прележао болест. Вакцина се даје да би се обавила адекватна заштита од рецидива овог обољења – поручио је Ђајић.

Он је рекао да је УKЦ ефикасно одговорио на пандемију, наводећи да су сви пацијенти били адекватно болнички збринути.

Политички дијалог не може бити заустављен

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да политички дијалог о могућим ситуацијама и рјешењима у БиХ не може бити заустављен, те да се данас живи у “једној накарадној ситуацији”.

Kоментаришући упутства министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић дипломатско-конзуларним представништвима да земље у којима дјелују упозоре да је свака прича о промјени граница у БиХ злонамјерна, Додик је рекао да је “дотична спремна да реагује на причу која није власништво БиХ, није кренула одавде већ је дошла са стране”, а никад није реговала на чињеницу да се у БиХ крши Устав.

Према његовим ријечима, то само говори и свједочи о распаду система у БиХ, те нема тог везивног ткива које је може повезати.

Додик је рекао да БиХ нема ништа што представља базични консензус, те је подсјетио да су у народи на овим просторима у свим историјским догађајима били на различитим странама.

“Док једни имају комеморацију, други славе и то је нешто што је неспојиво. Али, да би могли ићи сви заједно напријед, морамо да то одбацимо и да пустимо свакога да се развија без могућности да другом намеће своје ставове и своја рјешења”, поручио је Додик.

Filter 2019