Sat. May 15, 2021
ћирилица /латиница

Договорена обнова електромреже у Фочи

Извор: Срна

За обнову електромреже у општини Фоча и за раскресивање далековода у овој години ће бити издвојено око 400.000 KМ, договор је начелника општине Милана Вукадиновића са директорима “Електродистрибуције” Пале Ацом Станишићем и Шумског газдинства “Маглић” Споменком Стојановићем.

На подручју општине Фоча простире се око 1.000 километара електромреже коју одржава Теренска јединица “Електродистрибуције”, од чега је више од половине у руралним дијеловима.

Електромрежа у тим подручјима је веома запуштена и неприступачна, а проблем је најизраженији током зимског периода када мјештани фочанских села, због сњежних падавина данима остају без струје, а неприсутпачан терен и зарасли далеководи онемогућавају електричарима да благовремено реагују.

Хаварије на електромрежи биљеже се и приликом готово сваког јачег невремена, без обзира на годишње доба.

Начелник општине Милан Вукадиновић истакао је да је то један од горућих проблема ове локалне заједннице.

“Договорили смо се да се у наредном периоду издвоје знатнија средства, како за раскресивање далековода, тако и у електроенергетску инфраструктуру”, рекао је он.

Директор Шумског газдинства “Маглић” Споменко Стојановић рекао је да ће пружити подршку ревитализацији електромреже приликом раскресивања електроводова.

Директор “Електродистрибуције” Пале Ацо Станишић навео је да ће ово предузеће настојати да отклони потешкоће на кључним тачкама у овој локалној заједници, па ће у овој години издвојити око 400.000 хиљада KМ за раскресивање далековода и обнову електромреже, те да се на томе неће стати.

“Наш дугорочни план предвиђа да у наредне четири године обновимо добар дио нисконапонске мреже и далеководе. Приотитет ће имати далеководи Тјентиште, затим далеководи који напајају рафтинг кампове, Заваит и друга фочанска села. Углавном, сва кључна чворишта биће ријешена”, истакао је Станишић.

Након састанка је поручено да ће локална управа настојати да у Фочи обезбиједи и алтернативне изворе напајања струјом.

У сарадњи са “Електропривредом” Републике Српске и “Електропреносом БиХ”, радиће се на обезбјеђивању двосмјерног напајања Фоче електричном енергијом.

Filter 2019