Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /latinica

Decenija od krađe spomenika u Kasindolu, prodat za 2.120 KM

Izvor: FILTER/M.K.

Prije više od deset godina, u noći između 19. i 20. novembra 2010. godine, ukraden je spomenik  narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Aleksi Bojoviću Brki.

Tokom noći su kradljivci spomenik odsjekli iznad stopala. Mještani su istog jutra primijetili da spomenika nema, te prijavili krađu.

Aleksa Bojović Brko poginuo je 1943. godine, a za narodnog heroja proglašen 20. decembra 1951. godine. Potom su 1955. godine građani Kasindola u znak sjećanja na poginule borce u Drugom svjetskom ratu podigli ovaj spomenik koji je bio visok oko dva i po metra, a napravljen od mesinga i bronze.

Od prvog dana se sumnjalo da je spomenik iste noći isječen na manje komade i prodat kao staro željezo.

Nakon izvršenog uviđaja je utvrđeno da su počinioci podesnim alatom prerezali donji dio i otuđili statuu visoku oko 2,5 metra. Policija je tada obavila razgovore sa građanima, a privedeno je nekoliko osoba za koje se sumnjalo da bi se mogle dovesti u vezu sa krađom.

Istraga je trajala nešto manje od dva mjeseca jer su pripadnici CJB Istočno Sarajevo 14. januara 2011. godine uhapsili Mustafu Džaferovića, Almedina Alađuza i Darka Ognjenovića iz Sarajeva.
Sva trojica su priznala ovo djelo a protiv njih je podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu koji ih tereti za tešku krađu.

Kako su tada naveli iz policije, njih trojica su u noći između 19. i 20. novembra 2010. ukrali spomenik tako što su ga isjekli testerom i odvezli u garažu u naselju Rječica. Zatim su spomenik isjekli na manje dijelove i prodali za 2.120 marka na otpadu u naselju Bačići.

Izgled spomenika 80-ih godina prošlog vijeka
Filter 2019