Thu. Apr 22, 2021
ћирилица /латиница

Деценија од крађе споменика у Kасиндолу, продат за 2.120 KМ

Извор: ФИЛТЕР/М.K.

Прије више од десет година, у ноћи између 19. и 20. новембра 2010. године, украден је споменик  народном хероју из Другог свјетског рата Алекси Бојовићу Брки.

Током ноћи су крадљивци споменик одсјекли изнад стопала. Мјештани су истог јутра примијетили да споменика нема, те пријавили крађу.

Алекса Бојовић Брко погинуо је 1943. године, а за народног хероја проглашен 20. децембра 1951. године. Потом су 1955. године грађани Kасиндола у знак сјећања на погинуле борце у Другом свјетском рату подигли овај споменик који је био висок око два и по метра, а направљен од месинга и бронзе.

Од првог дана се сумњало да је споменик исте ноћи исјечен на мање комаде и продат као старо жељезо.

Након извршеног увиђаја је утврђено да су починиоци подесним алатом пререзали доњи дио и отуђили статуу високу око 2,5 метра. Полиција је тада обавила разговоре са грађанима, а приведено је неколико особа за које се сумњало да би се могле довести у везу са крађом.

Истрага је трајала нешто мање од два мјесеца јер су припадници ЦЈБ Источно Сарајево 14. јануара 2011. године ухапсили Мустафу Џаферовића, Алмедина Алађуза и Дарка Огњеновића из Сарајева.
Сва тројица су признала ово дјело а против њих је поднесен извјештај надлежном тужилаштву који их терети за тешку крађу.

Kако су тада навели из полиције, њих тројица су у ноћи између 19. и 20. новембра 2010. украли споменик тако што су га исјекли тестером и одвезли у гаражу у насељу Рјечица. Затим су споменик исјекли на мање дијелове и продали за 2.120 марка на отпаду у насељу Бачићи.

Изглед споменика 80-их година прошлог вијека
Filter 2019