Sun. Apr 11, 2021
ћирилица /латиница

Грађани БиХ без ограничења само у три земље

Извор: Независне новине

Грађани БиХ који у наредном периоду планирају путовати у друге земље без ограничења могу ући само у Србију, Сјеверну Македонију и Црну Гору, а у Хрватску од јуче могу ући с потврдом да су преболовали вирус корона у посљедњих шест мјесеци или с потврдом да су примили вакцину против вируса корона.

У Хрватској је до доношења ових мјера важио само негативан PCR тест, међутим од сада ће, баш као и у Европској унији, бити признати и антигенски тестови.

“Уређен је прелазак границе због туризма”, рекао је Давор Божиновић, министар унутрашњих послова Хрватске. Додао је да негативан тест ни потврду о томе да су преболовала вирус корона не морају имати дјеца до седам година која прелазе границу с родитељима или старатељима. Оваква правила би на граници Хрватске требало да остану током цијелог љета.

У већини других земаља држављани БиХ су дужни или приложити негативан тест на ковид-19 или отићи у обавезну изолацију, која варира од 10 до 14 дана, зависно од земље до земље.

Према подацима Министарства иностраних послова БиХ (МИП БиХ), бх држављани који желе да путују у Аустрију при преласку границе дужни су да приложе љекарско увјерење.

“Уколико није могуће приложити љекарско увјерење, особа је дужна да се смјеста упути у 10-дневни карантин и да уз то у року од 48 сати организује PCR тестирање о сопственом трошку. Уколико је резултат теста негативан, карантин се сматра пријевремено окончаним”, навели су у МИП БиХ.

При уласку у Њемачку грађани БиХ потребно је да предоче негативан SARS-COV-2 тест, који не може бити старији од 48 часова.

“Након уласка у Њемачку обавезан је период самоизолације у трајању од 10 дана. Додатно, сви који долазе у Њемачку из ризичних подручја морају пријавити долазак путем web-странице и предочити доказ пријаве приликом уласка”, рекли су у МИП БиХ.

Путници који се желе упутили у Грчку доживјеће разочарање, јер је улазак у ову земљу забрањен, а није дозвољен ни боравак ради туризма.

“Прије поласка обавезно контактирати Амбасаду Републике Грчке у Сарајеву за потребне сагласности. Сви путници који испуњавају услове за улазак у Грчку морају предочити негативан резултат PCR теста, не старији од 72 сата прије уласка у земљу, те испунити прописани образац (ПЛФ) најмање 48 сати прије уласка у земљу”, навели су у ресорном министарству.

Туристичка путовања у Италију из већине земаља које нису чланице ЕУ, укључујући БиХ, су забрањена.

“Основна путовања су дозвољена и укључују студенте, пословне људе, становнике ЕУ и рођаке италијанских држављана, који морају након уласка ићи у изолацију 14 дана”, подаци су Министарства иностраних послова БиХ.

Особама које улазе у Словенију из држава или регија које су на црвеној листи, а међу њима је и БиХ, одређује се 10-дневни карантин.

“Kарантин се укида ако се особа након одређивања карантина тестирала и резултат теста је негативан”, казали су у МИП БиХ.

Грађани БиХ који при уласку у Словенију приложе негативан тест на вирус корона не старији од 24 часа не морају ићи у изолацију, али тест мора бити обављен у једној од држава чланица ЕУ или шенгенског подручја.

Путници који се запуте у Шпанију при уласку морају приказати негативан PCR тест не старији од 72 сата.

“Особе у Шпанији не подлијежу обавезном карантину, али он може бити наложен уколико лице приликом здравственог прегледа покаже симптоме заразне болести”, навели су у МИП БиХ.

Сви путници који долазе у Белгију изван земаља ЕУ и Шенген зоне или из одређених зона унутар ЕУ или Шенген зоне с повећаним бројем обољелих од ковида-19, дужни су ступити у 14-дневну самоизолацију.

При уласку у Швајцарску грађани БиХ су дужни отићи у 10-дневну изолацију, а при одласку до смјештаја гдје ће бити изоловани морају држати најмање 1,5 метара раздаљине од других људи и избјегавати јавни превоз.

“Нужно је да се грађани у року од два дана свој долазак пријаве надлежном кантоналном органу”, подаци су Министарства иностраних послова БиХ.

Filter 2019