Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /латиница

Вишковић: У мају преговори, а у јуну повећање плата

Извор: Глас Српске

Влада Републике Српске планира да почетком маја покрене преговоре са партнерима за повећање плата у јавном сектору, а повећање ће се односити већ од јуна ове године, потврдио је за портал banjaluka.net премијер Радован Вишковић.

– Не желим данас да шпекулишем колико ће то повећање бити. Разговараћемо на ту тему и то ће бити сигурно повећање у здравственом сектору, Министарству унутрашњих послова и у образовању, а може се очекивати већ од јуна мјесеца ове године – рекао је Вишковић додајући да Влада Републике Српске већ има калкулације, шта значи један, други или трећи проценат повећања уважавајући могућности у буџету.

– Било који проценат који договоримо са нашим партнерима није мали износи за буџет. То су милионска средства, али наш буџет је стабилан, ликвидан и можемо све те обавезе испоштовати – рекао је премијер Вишковић наглашавајући да је веома значајно за Републику Српску и наше грађане што је Влада осигурала и додатних 6 милиона КМ за све захтјеве из области капиталних инвестиција у пољопривреди, а којих има око 2.000.

Додатних шест милиона КМ за пољопривреднике

– Република Српска суфинансира набавку опреме, машина, алата и објеката у пољопривреди, а повећање ће ове године омогућити да нико од пољопривредника не остане испод црте. Напомињем, 2019. године било око 1.000 апликаната, а у 2020. години 1.400 захтјева. У овој години имамо скоро 2.000 захтјева, што нам говори да има и приватних улагања у тај сектор и да није све тако црно као што неко жели да представи – каже Вишковић.

Исто тако Влада Републике Српске нема ниједну обавезу у трезору на данашњи дан, а да она није исплаћена. Подстицаје, као и све остале обавезе у вријеме короне каже, плаћају најуредније од када постоји Република Српска.

– Прошле године на буџет од 75 милиона КМ, који је ишао за пољопривреду ми смо додатно издвојили још 10 милиона КМ. Управо смо пет милиона КМ издвојили за капиталне инвестиције и пет милиона КМ за воће, поврће, свињско, јунеће и говеђе месо. То значи да наша помоћ пољопривреди у 2020. години није била 75 милиона, него 85 милиона. Када још уз то додате наводњавања, противградну заштиту и друге пројекте то прелази стотине милиона. То радимо сваке године, а урадићемо и ове године – рекао је Вишковић.

Нова средства за Акциони план запошљавања

Говорећи о Акционом плану запошљавања у Републици Српској премијер Радован Вишковић је подсјетио да је на сједници Владе која је одржана у сриједу он измјењен, те да је додатно одобрено скоро 7 милиона КМ.

– Да бисмо испунили све оне захтјеве за самозапошљавање који су пристигли од дјеце погинулих бораца и демобилисаних бораца, са 12 милиона КМ дошли смо до 19 милиона КМ. Ниједан захтјев који испуњава све услове неће бити одбијен. Ми смо за ово предвидјели три милиона КМ за оквирно 300 корисника, а појавило се пуно више, тачније 1420 корисника – наводи Вишковић.

На примјеру за подстицаје у пољопривреди и самозапошљавање истиче, показују да прате захтјеве грађана и избјегавају позицију да се мора одбити један од два апликанта који испуњава услове, односно да неко мора да процјењује да ли ће дати једном или другом.

– Ми смо то питање ријешили на начин да сви који аплицирају и испуњавају услове и добију такву врсту помоћи. Зар то није нечији рад, нечији успјех? Укључили смо у нови Акциони план око 750 дјеце погинулих бораца за приправнички стаж, обезбиједили смо средства да сви могу у овој години да га започну – рекао је премијер Вишковић додајући да Влада ни ове године није заборавила да за студенте генерације, са два јавна универзитета, обезбиједи приправнички стаж.

Већи број запослених у Републици Српској

Вишковић је нагласио да и у години короне Република Српска има већи број запослених радника него у 2019. години и да се тај тренд наставља и 2021. године.

– У овом моменту покривеност увоза извозом је скоро невјероватних 87 одсто, имамо раст у прерађивачкој индустрији, повећане пензије, повећане инвалиднине, повећане плате и то све радимо у години короне. Направите истраживање да ли још неко има такве показатеље, а ово све што говорим може да се провјери. Знам да ће неко ко ово буде читао рећи о чему овај прича, јер без посла је остало скоро 28.000 радника, али исто тако преко 35.000 радника је добило ново запослење. Позивам оне који не вјерују да посјете сајт Завода за запошљавање Српске и то провјере – наводи Вишковић.

Истиче да је мало држава, економија и Влада у окружењу које могу да промовишу овакве податке.

– Раст плата, раст пензија, раст инвалиднина, најмањи пад БДП послије Србије. У немогућим условима направили смо такве показатеље који су и у нормалним условима нешто са чиме треба да се поноси свака држава – рекао је премијер Вишковић, преноси портал banjaluka.net.

Без вакцина нема излаза из кризе

Премијер Српске тврди да у времену пандемије вируса корона Српска има на стотине милона КМ трошкова који се уопште не могу предвидјети.

– Не могу сада да кажем да ће нам још требати 30 милиона КМ за вакцине, јер не знам у овом моменту да ли ће људи који су примили вакцину на почетку године морати поново да је приме и на крају године. Али знам да без вакцине нема изласка из короне. Не знам до када ћемо и у којој количини морати набављати опрему за наше здравствене раднике. Не знам у овом моменту колико ћемо милиона КМ морати платити трошак компанијама за испоруку кисеоника нашим болницама. Данас наше болнице троше више кисеоника него било чега другог и то је у задње вријеме био највећи трошак наших болница – каже Вишковић.

Пита, може ли неко рећи када ће то престати и када ћемо трошити као некад мале количине кисеоника.

– За све то морамо имати обезбијеђен новац. Ако неко мисли како је фино и лако радити овај посао у оваквом времену, желим му сву срећу. Као човјек сам се научио борити када је најтеже. Лако је бити добар у добру. Морате остати човјек и у муци и злу, а пандемија корона вируса је зло, попут ратног стања само што је непријатељ невидљив- непријатељ који нас не убија метком, него нас убија зато што немамо кисеоника и убија нас економски – каже Вишковић наглашавајући да се мора са тим да живи и да се бори.

Додаје да се мора тај непријатељ поразити.

–  Овај непријатељ нажалост не напада само нас већ и читав свијет, а на многе ствари смо одговорили на исти начин као и велике економије. Једино што нам неко може приговорити је зашто није ишао брже програм вакцинације. Када погледате проценте од прије пар дана, Хрватска, као наш комшија је имала испод три одсто вакцинисаног становништва, можда је то данас нешто више. Србија је једина и у окружењу и у Европи, па и у свијету на самом врху. Наши критичари гледају само Србију, а шта је са осталима? Зашто нас не упореде са Македонијом? Албанијом? Или другим државама које су јаче, веће и које имају механизме самосталности пуно веће него Република Српска. То им не одговара зато што смо ми бољи од њих – објашнјава Вишковић.

Истиче да Српску често стављају у исти кош са другим ентитетом, Федерацијом.

– Нажалост, томе се не радујем јер знам да мој колега Фадил Новалић није имао подршку да крене у самосталну набавку вакцина када је кренула Република Српска. И до данашњег дана Федерација није добила ниједну једину дозу вакцина коју су сами обезбиједили и набавили. Добили су само дозе из Ковакса и из донација, а ми ћемо веома брзо доћи до 200.000 доза које смо ми набавили и купили као Република Српска – рекао је Вишковић додајући да то што нису испоштовани из система Ковакс не сматра својом кривицом.

Filter 2019