Sun. Apr 11, 2021
ћирилица /латиница

Васиљевић: Посљедња два дана стагнација па и благи пад броја обољелих; важно поштовати мјере

Аутор: ФИЛТЕР/М.K.

Током протекле седмице је епидемиолошка ситуација на подручју Сарајевско-романијске регије била веома неповољна. Из Болнице “Србија” су поручивали да се свакодневно повећава број хоспитализованих а да су болнички капацитети ограничени. У регионалној канцеларији Института за јавно здравство наводили су да је забрињавајући велики проценат позитивних од броја тестираних.

Протекле седмице је на подручју Сарајевско-романијске регије од броја тестираних било 60 одсто позитивних на вирус корона. Kлиничке слике пацијената су све теже, упозоравају љекари. Ипак, посљедња два дана примјетна је стагнација броја обољелих.

Др Данко Васиљевић, координатор за вакцинацију Дома здравља Источно Сарајево каже да се чак може говорити о благом паду броја обољелих у претходна два дана.

„У ковид амбуланте се посљедњих дана јавља око 100 пацијената док је претходно тај број био и до 160 дневно. Такође тренутно је на подручју Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева активно 77 случајева обољелих од вируса корона, док је тај број прошле седмице био 116“, каже Васиљевић.

Он додаје да се у ковид амбуланте јавља све више млађих особа са тешком клиничком сликом и обостраном упалом плућа.

„Апелујем и сада на наше грађане да се придржавају свих мјера како бисмо епидемију ставили под контролу“, рекао је Васиљевић.

Вакцинација приоритетне групе се наставља ове седмице. Биће завршена вакцинација корисника Дома за старија лица, након чега се наставља вакцинација старијих од 65 година.

„Прво се вакцинишу старији од 85, па група од 75 до 84 и од 65 до 74 године. Молим грађане за стрпљење јер вакцине су почеле да долазе и надамо се да ће се испоруке наставити у континуитету и да ће бити довољно вакцина за све. Ми смо спремни, формирали смо тимове за вакцинацију“, каже Васиљевић.

Ове седмице се очекује долазак мањег контингента вакцина АстраЗенека, након чега би требале стићи и дозе произвођача Фајзер.

Filter 2019