Sat. May 15, 2021
ћирилица /латиница

Божовић: У Сарајеву нема ничега што би могло указивати на суживот и поштовање

Извор: Срна

Начелник Источне Илиџе Маринко Божовић рекао је Срни да у Сарајеву нема више ничега што би могло указивати на суживот и поштовање.

Поводом захтјева за уклањање табли у Сарајеву којима се српски народ карактерише као “злочиначки и агресорски” и којима се подстиче мржња према Србима, Божовић је рекао да су Бошњаци, доносећи одлуке како ће им се звати улице и тргови, потпуно избрисали Србе из историје постојања Сарајева.

“Ми смо направили свој град Источно Сарајево управо да не бисмо били у дискриминишућем положају у Сарајеву. Сарајево очигледно више није мултиетнички град. Он је град једног народа, бошњачког”, констатовао је Божовић.

Божовић је истакао да ће о догађајима у ратном и поратном Сарајеву судити историја.

“У вријеме ратних збивања и градоначелник Источног Сарајева /Љубиша Ћосић/, садашњег Сарајева /Бењамина Kарић/ и ја били смо дјеца, али чињеница да су Срби напустили Сарајево довољно говори о том граду. Ако су Срби добровољно напустили Сарајево, онда са собом не би носили гробове својих најмилијих”, рекао је Божовић.

Према његовим ријечима, Срби се очигледно ни данас, четврт вијека од потписивања Дејтонског мировног споразума, не би осјећали безбједно у Сарајеву.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић упутио је у петак, 9. априла, граду Сарајево и његовој општини Стари Град захтјев за уклањање табли на сарајевској Вијећници и у Улици Ферхадија којима се српски народ карактерише као “злочиначки и агресорски” и којима се подстиче мржња према Србима.

Упућен је и захтјев за враћање ранијих назива сарајевских улица које данас носе имена по припадницима фашистичког покрета, те покрета који су подржавали фашистичке идеје.

Filter 2019