Fri. Apr 23, 2021
ћирилица /латиница

Башевић: ”Романија” у плусу 300.000 КМ у прошлој години

Извор: Срна

Шумско газдинство “Романија” из Сокоца прошле године остварило је 14.471.150 KМ прихода од продаје шумских дрвних сортимената и добит од 300.000 KМ, а ове године планира набавку машина за одржавање и поправку шумских камионских путева, рекао је директор Страхиња Башевић.

“Планирали смо у овој години набавку радне машине грејдера вриједности 120.000 KМ, што ће допринијети ефикаснијој поправци и одржавању шумских камионских путева са укупном механизацијом којом посједујемо”, рекао је Башевић.

У плану су, додао је, и куповина нисколежеће приколице “лабудице” носивости до 10 тона у вриједности од 70.000 KМ, што ће допринијети смањењу транспортних трошкова радне и производне механизације.

Према његовим ријечима, планирали су и да инвестирају у почетак изградње шумарске куће на Тврдимићима, на подручју којим газдује њихова Радна јединица “Вучја Лука”, која ће представљати туристички потенцијал, на атрактивној локацији великог викенд-насеља у изградњи.

Башевић је нагласио да у овој години планирају пошумљавање још 30 хектара голети и на подручју које није обрасло шумом засадити 65.000 садница смрче, бијелог и црног бора. Прошле године ово газдинство засадило је око 75.000 садница на 30 хектара голети.

Током грађевинске сезоне асфалтираће два до три километра локалних путева на више локација, те набавити два комби-буса за превоз радника, додао је он.

Башевић је истакао да је успјешна прошла пословна година омогућила нове инвестиције, али је и увјерен да би било још боље да им на рад није лоше утицала временска непогода на планини Деветак, што је прозроковало сјечу “случајних ужитака”, који су због лошијег квалитета, имали нижу цијену.

Башевић је навео да је један од отежавајућих фактора у пословању била пандемија, која је из “радног строја” повремено избацивала већи број радника током године.

Радује га, истакао је, да у прва три мјесеца ове године производња /сјеча, извоз и отпрема шумских дрвних сортимената/ у газдинству тече планираном динамиком упркос потешкоћама које доноси пандемија.

Filter 2019