Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

Ћосић: Контроле ће бити ригорозне, објекти који крше мјере одмах затворени

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

“Град Источно Сарајево и његове општине неће затварати своје угоститељске објекте током викенда. Иако се Кантон Сарајево затвара и постоји могућност доласка већег броја људи, првенствено у угоститељске објекте, затварања неће бити. Одлучили смо да пружимо шансу функционисању уз поштовање мјера”, рекао је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева након састанка који је одржан због погоршане епидемиолошке ситуације у граду.

“У наредна два дана Полицијска управа, градска инспекција, комунална полиција и републичка инспекција ће организовати план рада јер за викенд слиједе ригорозне контроле поштовања свих мјера које је донио Републички штаб за ванредне ситуације”, појаснио је Ћосић.

Он је додао да је ситуација лоша, да је велики притисак на домове здравља и Болницу “Србија”.

Ако се стање не поправи, град ће се затворити дуже од једног викенда, јасан је градоначелник.

“Детаљне контроле крећу од петка. Фокус је на овом викенду али ригорозне контроле ће трајати не само овај викенд, него и сваки наредни дан. Највише контрола очекује се у општинама Пале, Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те на Јахорини”, рекао је Ћосић.

Нагласио је да ће објекти у којима буде већи број присутних од дозвољеног, одмах бити затворени.

“Ту неће бити никаквог пардона. Процјене су да има између 30 и 50 објеката у којима може доћи до таквих окупљања и можемо извршити контролу не једном, него више пута у току дана”

Он је апеловао на поштовање мјера и личну одговорност сваког грађанина према свом и здрављу својих најближих.

“Епидемиолошка ситуација је погоршана. У фебруару је било скоро три пута више регистрованих који су обољели од вируса корона у односу на јануар. Само у првих осам дана марта скоро два пута више у односу на јануар. Налазимо се скоро на врхунцу као крајем октобра, када је букнуо други талас”, рекла је Биљана Мијовић, епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске.

Закључак је да је потребно ригорозније проводити мјере које је донио Републички штаб та ванредне ситуације.

“Још интензивније ћемо пратити ситуацију, како на подручју сваке основне школе и вртића, општине појединачно, тако и на нивоу града”, додала је Мијовићева.

Разматрана је и улога општина и града у процесу вакцинације. Договорено је формирање Координационог одбора на нивоу града Источно Сарајево, који ће бити задужен за припрему плана вакцинације.

“Циљ нам је припремимо становништво и да имамо што више мјеста на којима ће бити могуће обавити вакцинацију”, поручио је градоначелник Источног Сарајева.

Из Института подсјећају да је до сада у Српској вакцинисано око три хиљаде здравствених радника. Процес се наставља по утврђеним листама приоритета, што значи да ће прво слиједи вакцинација осталих радника у здравству и старачким домовима, корисника смјештаја у старачким домовима. Тек тада се креће са вакцинацијом остатка становништва.

“Ванцине су захтјевне по питању чувања и транспорта па је разговарано о подршци са локалног нивоа. Важно је да схватимо да је вакцинација сада најбоља мјера и другачије се нећемо моћи изборити. Важно је са вакцинацијом кренути што прије и брже, док још постоји имунитет ког оних који су преболовали корону. Тако ћемо у једном моменту имати велики имунитет”, поручује Мијовићева.

Filter 2019