Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /латиница

Јелица Ковачевић: “Седми дан” се припрема и игра срцем

Аутор: ФИЛТЕР

Позоришна представе “Седми дан”, настала је по тексту Горана Врачара и његовом истоименом роману. Премијерно ће бити изведена 15. марта.

Режију и драматизацију потписује Александар Лазић.

У представи играју Јелица Ковачевић, Јелена Велковски, Предраг Васић и Александар Лазић, док ће Горан Султановић имати наснимљени монолог.

Глумачка екипа ускоро стиже у Источно Сарајево, а своје утиске о “Седмом дану” доноси нам Јелица Ковачевић.

“Промисао “Седмог дана” носи кроз сусрете велелепне творевине узаткане музом која носи име Живот у Љубави. Понесени текстом и изузетном драматизацијом, тканом режијом Александра Лазића духом рукотворина у постојању, срцем се дјелује и у процесу и самој изведби премијерног видовања. Не умијем исустити премијерну творевину као приједлог јер заправо она ни у ком случају није крај, позориште је трајно процесуирање и раст као и сам живот као и сама смрт, бескрај љепоте развоја која опчини срце и око у жучи ткајања љепоте, љубави као насушности и духовне миомирисне неосвојиве тврђаве која носи бескрај у сваком милимикро праху постојбине врлог свијета као и Новог.

Редитељ и драматург Александар Лазић танано, врло учинковито и прецизно сецира и бди над душама отјелотворења, спектром свјетлосних умно творених енергизованих хватова носи дјело Врачар Горана и сопства свих нас који живимо, вјерујемо, надамо и љубимо стварање “Седмог дана “ и ако микро честица зрелости тражи пут у путености са страшћу покретачких постојбина у срцима знам да ћемо дати и надамо бити препознати од очију душа које ће са нама справљати Златне дане”, каже Јелица Ковачевић у изјави за Филтер.

Она додаје да је својим текстом Врачар “заорао велико питање свијету смртника”, а одговор њему је…

“Безобзирно ћу лутати и надати птицу и летовима трајати, подупријета стварношћу одољети у завијет заслијепљена свеколиком љепотом, вјером у спасење у паралели са кодовима од којих не можемо динама времена у пјешчаним олујама у секунди трајања скрити коб предатог братоубиства у нама”.

Јелица Ковачевић

Осим глумаца које ћемо ускоро видјети на сцени Културног центра у Источном Сарајеву, значајан допринос овом остварењу дају бројни сарадници.

Нинослав Адемовић задужен је за музику, Драгица Лаушевић за костимографију, Драгана Суџук и Јана Миленковић за кореографију, Борко Мочевић за сценографију.

Премијера представе “Седми дан” заказана је за 15. март у Источном Сарајеву и 26. март у Народном Позоришту у Београду. Представа ће бити изведена и у Палама, Зворнику, Нишу, Бања Луци, Крушевцу, Новом Саду и Вршцу.

Јелена Велковски, Александар Лазић, Предраг Васић и Јелица Ковачевић
Filter 2019