Sun. Apr 11, 2021
ћирилица /латиница

Језив злочин над Харисом Бркићем ни послије 20 година није расвијетљен

Извор: Курир

Прослављени кошаркаш Партизана Харис Бркић упуцан је прије 20 година (преминуо је 15. децембра 2000. године) испред дворане Пионир у Београду, а његов убица до данас није откривен.

Некадашњи капитен Партизана погођен је са два метка. Први је завршио у предјелу јагодичне кости, а други испод ока. Нападач је непримијећен побјегао, а случајни пролазник је затекао непомично Бркићево тијело.

Он је обавијестио људе који су се налазили у хали Пионир. Бркић је пребачен у Ургентни центар, потом је оперисан, али је преминуо три дана касније.

Бркић је рођен 24. јула 1974. године у Сарајеву. Кошарку је почео да тренира у Босни када је имао 10 година. Био је на прагу прве екипе почетком 1992. године као седамнаестогодишњак, али је напустио БиХ и отишао у Србију, гдје је убрзо потписао за Партизан. Тренирао је с младим тимом, а потом је позајмљен Борцу из Чачка, гдје је започео професионалну каријеру.

Годину дана касније се вратио у Партизан и одиграо шест сезона. Освојио је три шампионске титуле и три купа. Био је један од најбољих играча Партизана у Ф4 Евролиге у сезони 1997/1998.

Током сезоне 1999/2000. је играо за Будућност из Подгорице, гдје је освојио титулу првака Југославије. Сезону 2000/2001. је почео у Будућности, али се вратио у Партизан.

Бркић је за Партизан одиграо 290 утакмица и десети је на вјечној листи. Са 3.709 поена налази се на осмом мјесту листе стријелаца, а са 951 поеном је на петом мјесту најефикаснијих играча Партизана у европским куповима.

Познат је по свом двокораку који је назван “Харисов улаз”. Ради се о продуженом кораку који се тешко бранио. Бркић би кретао с лоптом на кош, а онда би једном ногом два пута “наскакао”, чиме би збуњивао противничке играче. Углавном би асистирао или поентирао, гријешио је врло ријетко.

Бркић је био млади репрезентативац Југославије, која је 1996. освојила бронзану медаљу на Европском првенству за У20 репрезентацију у Турској. Био је на припремама и играо пријатељске утакмице за сениоре, али се никада није појавио на великом такмичењу.

Filter 2019