Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /латиница

Шта је договорено у Турској?

Извор: РТРС/ ФИЛТЕР

Турска ће подржати пројекат изградње ауто-пута Београд – Сарајево, рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, након састанак са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Додик је истакао да ће ауто-пут Београд – Сарајево свима донијети напредак, те нагласо да вјерује да ће тај пројекат бити реализован.

– Пандемија јесте успорила контакте, али они су и даље ту. Велика су очекивања наше стране везано за подршку изградњи  ауто-пута Београд-Сарајево. Он ће донијети добро и Републици Српкој и Федерацији БиХ – рекао је Додик.

Истакао је да је кључна подршка Ердогана како би се овај пројекат реализовао.

– Увјерен сам да је подршка предсједника Ердогана овом пројекту одлучујућа за његову реализацију. Потписивање споразума о инвестицијама и о признавању возачких дозвола је важно и све иде према још бољим односима БиХ и Турске. Хвала Ердогану и за 30.000 доза вакцина које ће Турска донирати БиХ – навео је Додик.

Нагласио је да је Ердоган на прави начин допринио стабилизацији прилика не само у БиХ, већ на цијелом западном Балкану.

– Има мјеста за све, да нико никоме не смета, а да свако свакоме жели да помогне. Хвала му и на подршци према српском народу, као и према свима осталима – изјавио је Додик.

Додик је рекао да је БиХ сложена земља.

– Има наравно и неких проблема. БиХ се налази се у протекторату међународне заједнице, и треба да охрабримо Ердогана да заједно и сами рјешавамо своје проблеме, јер ако странац их рјешава, онда сви заједно имамо проблем – истакао је Додик.

Додик је поручио да је јасно да је изградња ауто-пута Београд – Сарајево највећи инфраструктурни пројекат у БиХ.

–  И он треба да превазилази сваку врсту границе и да нас повеже и интегрише са Србијом, и не само са Србијом, већ и са Турском, а Скопље ће нам бити ближе за 180 километара. Овај пут допринијеће и оздрављењу наше економије – рекао је Додик.

Турска ће донирати 30.000 вакцина БиХ

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас на конференцији за новинаре да ће Турска доставити БиХ 30.000 доза вакцина.

– Желим да искажем саучешће свим породицама у БиХ који су изгубили борбу са вирусом корона. Доставићемо БиХ 30.000 доза вакцина – рекао је Ердоган након састанка са члановима Предсједништва БиХ.

Ердоган је нагласио да је на састанку било ријечи о јачању сарадње у привреди и економији, као и инфраструктурним пројектима.

Турски предсједник навео је да је обим трговинске размјене Турске и БиХ након ступања на снагу Споразума о слободној трговини повећан за више од девет пута и у 2020. години достигао је 650 милиона долара.

Он је рекао да је потенцијал двије земље далеко изнад постојећег нивоа и циљ је да се трговинска размјена у најкраћем могућем року повећа на милијарду долара.

Турски предсједник додао је да је истакнута одлучност за унапређење билатералне сарадње на пољу енергетике, здравства, намјенске индустрије, туризма, те пољопривреде, а нарочито сточарства.

“На пољу културе и хуманистичких наука разговарали смо о јачању наших односа”, рекао је Ердоган, подсјећајући да је Турска прошле године отворила Генерални конзулат у Бањалуци како би унаприједила сарадњу на свим овим пољима.

Током данашњих разговора било је ријечи и о темама регионалног напретка и сарадње на Балкану.

“Цијењеног предсједавајућег и чланове Предсједништва БиХ позвао сам на самит Процеса сарадње југоисточне Европе, који ће у јуну бити одржан у Анталији”, рекао је Ердоган и додао да постоји жеља, уколико буду повољни услови, да буде одржан трилатерални самит Турске, БиХ и Србије у Сарајеву.

Према Ердогановим ријечима, постигнут је и договор о оживљавању трилатерале БиХ, Турске и Хрватске.


Filter 2019