Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /латиница

Шешељ: Радници у ковид амбулантама изморени

Извор: ФИЛТЕР/ М. К.

О тренутном стању у Дому здравља Источно Сарајево, пријему пацијената и раду ковид амбуланти разговарали смо са в.д. директора Дејаном Шешељем.

Филтер: Какво је тренутно стање у Дому здравља?

Дејан Шешељ: Ситуација је јако тешка, међутим, ми без обзира на тренутну ситуацију која је јако алармантна успјевамо да организујемо посао тако да све службе раде.

Служба породичне медицине ради од 07:00 до 15:00 часова, дакле скраћено, због великог прилива пацијената у ковид амбуланте.

Тренутно имамо двије ковид амбуланте. Једну у Миљевићима и једну код ”Фото Васића”, тако да је кроз те двије амбулнате само јуче прошло око 130 пацијената.

Међутим, од сриједе би требала почети вакцинација. Прво ће се вакцинисати радници Дома здравља, потом радници Дома за стара лица, и онда по категоријама како је Кризни штаб наложио.

Људи су дефинитивно уморни, ово већ јако дуго траје, тако да апелујемо на становништво да ситуацију схвати максимално озбиљно.

Филтер: Колико тренутно имате доктора на располагању у ковид амбулантама, како они раде, да ли раде само у тим амбулантама или су распоређени још негдје?

Дејан Шешељ: Тренутно имамо 12 доктора. За једну смјену су потребна два, а за дан четири доктора. Међутим, јако је отежано радити у заштитној опреми и са таквим пацијентима који имају претежно тешке клиничке слике, тако да су људи доста изморени.

Ми, за сада, успјевамо да одржимо темпо. Гужви има, тако да молимо и грађане за стрпљење и молим их да долазе у заказаним терминима, јер имамо ситуације да се стварају беспотребне гужве, али схватамо да има доста људи и са температуром и са тешком клиничким сликама и да желе што прије да се прегледају.

Филтер: Имате ли податак колико је грађана јуче прегледано?

Дејан Шешељ: Само јуче је кроз ковид амбуланте прошло око 130 грађана, а у протеклој седмици тај број је био отприлике од 120 до 140 пацијената дневно. Оно што је забрињавајуће је да су скоро сви они са јасним клиничким сликама ковида.

Нама је потребно да здравстевни систем доживи један предах, а то се може постићи само неким рестриктивнијим јерама.

Филтер: Колико је активних случајева на подручју ове двије општине тренутно?

Дејан Шешељ: Потврђених случајева имамо 128, плус око 100 вјероватно активних, а то су људи који су се тестирали негдје мимо Института и имају све симптоме, али нису прошли кроз саму порцедуру. Незванично, има много више активних, само што нису прошли кроз систем. То је њихова одлука да остану кући, да се не пријаве, мада ми апелујемо да се то проведе кроз систем како бисмо имали јасну слику, али оно што је до нас, ми чинимо.

На посматрању је око 800 људи који су под неким мјерама, у самоизолацији, и гдје провјеравамо на који ћемо начин реаговати према њима јер су били у неком непосредном контакту са ковид позитивном особом.

Filter 2019