Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /латиница

У Српској изоловани британски и јужноафрички сој вируса корона

Извор: РТРС

У Заводу за клиничку микробиологију Универзитетско клиничког центра Републике Српске изоловани су британски и јужноафрички сојеви вируса корона.

Тестирање се вршило на 93 позитивна узорка тестовима који су намијењени за идентификацију британског и јужноафричког  соја.

– С обзиром на чињеницу да је крајем фебруара примијећен изузетан пораст позитивних резултата од укупног броја обрађених тестова, те повећање броја хоспитализација, као и поновно оболијевање особа које су већ преболовале вирус корона, у нашој установи одлучено је да се спроведе ова врста испитивања како би се пратила динамика циркулисања мутантне форме – саопштено је из УКЦ Српске.

Из првог сета узорака, који обухвата период прве половине марта (од 1. марта до 15. марта 2021. године), одабрана су 93 узорка, која су показала да је мутантна форма N501Y била присутна у 66,66 одсто узорака, односно двије трећине тестираних.

– Занимљиво је да је један узорак истовремено био позитиван на обје форме вируса – истичу из УКЦ-а.

Мутација N501Y присутна је код британског соја B.1.1.7 и код јужноафричког соја 501W2. Разликовање ова два соја могуће је извршити секвенцирањем.

У региону тренутно од ова два соја, доминира британски сој B.1.1.7.

–  Планирано је извођење сљедеће анализе за узорке прикупљене од 15. марта до 31. марта да бисмо пратили динамику циркулације овог соја – истичу из УКЦ-а Српске.

Filter 2019