Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /latinica

Zvornik: Akademija povodom obilježavanja 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba

Izvor: infobirac.net

JU „Dom omladine“ iz Zvornika večeras je u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovao akademiju pod nazivom ”Živi sjećanje“ povodom 25. godina od egzodusa sarajevskih Srba.

Istoričar Lazar Škobo kaže da je cilj ove akademije da se jednom obznani istina o ovom događaju.

– Ono što se dogodilo u martu 1996. godine je svršetak procesa koji je započeo u 19. vijeku, a svoje otjelotvorenje je dobijao od rata do rata, kroz zločine šuckora i ustaša u dva svjetska rata te u posljednjem ratu kada se samo govori o srpskoj opsadi Sarajeva, a zaboravljaju se logori za Srbe i stradanje hiljada Srba u tom gradu. Kada se sve pogleda, lako se dođe do zaključka da je egzodus posljednji čin genocida i istrebljenja Srba iz Sarajeva – rekao je Škobo.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović istakao je da je i Zvornik primio veliki broj Srba iz Sarajeva te je zahvalan organizatorima ovog događaja čiji je cilj da se njihova žrtva ne zaboravi.

– Ono što su oni učinili i šta su dali za svoj zavičaj pa onda odjednom napustili svoj rodni kraj koji su branili i odbranili ne smije nikad da se zaboravi. Oni nikada ne treba da zaborave svoj zavičaj i treba podjednako da vole i Zvornik i Sarajevo – naveo je Stevanović.

Direktor Doma omladine u Zvorniku Đorđe Deurić istakao je da je cilj organizovanja ovakvih manifestacija čuvanje sjećanja na veliku tragediju koja je zadesila srpski narod.

– Treba da oprostimo kao hrišćani pravoslavci, ali ne smijemo da dozvolimo da se to zaboravi te je važno da i mlade generacije pamte ove događaje – istakao je Deurić.

Program akademije nastao je kao želja studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu da na dostojanstven način odaju priznanje velikoj žrtvi sarajevskih Srba učinjenoj zarad opstanka slobode koja u ovom slučaju ima i vlastito ime – Republika Srpska.

Sadržaj programa činila su poetska kazivanja, nastup guslara, besjede te kratki dokumentarni film autora Snježana Lalovića „Egzodus ponovo“.

Filter 2019