Fri. Apr 23, 2021
ћирилица /латиница

Зворник: Академија поводом обиљежавања 25 година од егзодуса сарајевских Срба

Извор: infobirac.net

ЈУ „Дом омладине“ из Зворника вечерас је у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву организовао академију под називом ”Живи сјећање“ поводом 25. година од егзодуса сарајевских Срба.

Историчар Лазар Шкобо каже да је циљ ове академије да се једном обзнани истина о овом догађају.

– Оно што се догодило у марту 1996. године је свршетак процеса који је започео у 19. вијеку, а своје отјелотворење је добијао од рата до рата, кроз злочине шуцкора и усташа у два свјетска рата те у посљедњем рату када се само говори о српској опсади Сарајева, а заборављају се логори за Србе и страдање хиљада Срба у том граду. Kада се све погледа, лако се дође до закључка да је егзодус посљедњи чин геноцида и истребљења Срба из Сарајева – рекао је Шкобо.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић истакао је да је и Зворник примио велики број Срба из Сарајева те је захвалан организаторима овог догађаја чији је циљ да се њихова жртва не заборави.

– Оно што су они учинили и шта су дали за свој завичај па онда одједном напустили свој родни крај који су бранили и одбранили не смије никад да се заборави. Они никада не треба да забораве свој завичај и треба подједнако да воле и Зворник и Сарајево – навео је Стевановић.

Директор Дома омладине у Зворнику Ђорђе Деурић истакао је да је циљ организовања оваквих манифестација чување сјећања на велику трагедију која је задесила српски народ.

– Треба да опростимо као хришћани православци, али не смијемо да дозволимо да се то заборави те је важно да и младе генерације памте ове догађаје – истакао је Деурић.

Програм академије настао је као жеља студената Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву да на достојанствен начин одају признање великој жртви сарајевских Срба учињеној зарад опстанка слободе која у овом случају има и властито име – Република Српска.

Садржај програма чинила су поетска казивања, наступ гуслара, бесједе те кратки документарни филм аутора Сњежана Лаловића „Егзодус поново“.

Filter 2019