Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /латиница

Употреба скај телефона све ближа кривичном дјелу

Извор: Независне новине

Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) упутило је Министарству правде конкретан приједлог за прописивање новог кривичног дјела – употреба скај телефона, које махом користе криминалци широм свијета, а у Србији и недавно разбијена организована криминална група Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Приједлог УСТ, у који је Танјуг имао увид, предвиђа казну затвора за основни и тежи облик употребе скај телефона, као и обавезно одузимање уређаја.

Основни облик, према предлогу удружења гласио би: “Kо употребљава уређаје за комуникацију са рачунарским програмом који онемогућава или отежава примену законом прописаних посебних доказних радњи, ради извршења, припремања или подстрекавања на извршење кривичног дела, казниће се казном затвора…”.

За тежи облик кривичног дјела предвиђена је формулација: “Kо употребљава уређаје за комуникацију са рачунарским програмом који онемогућава или отежава примену законом прописаних посебних доказних радњи, ради извршења, припремања или подстрекавања на извршење кривичног дела за које је овим закоником прописана доживотна казна затвора, казниће се казном затвора…”.

УСТ тражи и да се пропише и да да ће се уређаји за комуникацију из става 1 и 2 одузети и уништити.

Предлог УСТ је услиједило након иницијативе министра унутрашњих послова Александра Вулина да се употреба скај телефона законом инкриминише, док је почетком ове седмице амерички ФБИ по налогу суда у Сан Дијегу блокирао сајт компаније SKY Global, која производи и продаје програме за скај телефоне.

Против шефова ове компаније са седиштем у Ванкуверу, тужилаштво у Сан Дијегу подигло је оптужницу због “свјесног и намјерног учешћа у злочиначком подухвату који је олакшао увоз и дистрибуцију дроге употребом шифрованих комуникационих уређаја компаније, генеришући стотине милиона долара профита”.

Према оптужници, уређаји компаније SKY су “посебно дизајнирани да спријече полицију да активно прати комуникацију између чланова транснационалних криминалних организација”.

У саопштењу УСТ се наводи да би се увођењем новог кривичног дјела извршио додатни притисак на лица из криминогених средина, која према досадашњој пракси најчешће користе овај вид комуникације, са примарним циљем да избјегну кривичну одговорност или опструишу доказни поступак.

Такође, сматра да постоји реална потреба да се кривично законодавство уподоби са конкретним измјенама на пољу комуникације и тиме у значајној мјери учиниоце одврати од њихове употребе за извршење, припремање или подстрекавања на вршење најтежих кривичних дјела, односно да пропише још строжије кажњавање учиниоца, уколико ефекат превенције изостане.

Због тога је позвало Министарство правде да Радној групи за измјену Kривичног законика званично упути захтјев да отпочне са анлизом правног оквира и нормативних услова за увођење новог кривичног дјела.

“Удружење је спремно да допринесе активностима Радне групе и вољно да именује судије и тужиоце из редова својих чланова, при чему, невезано за претходно наведено, као полазну основу нудимо верзију законских обиљежја кривичног дјела, без прејудицирања висине запрећених казни.”

Скај телефоне, како је до сада утврђено у истрази, користили су припадници групе Беливука и Миљковића, али су надлежни органи успјели да им уђу у траг, односно да “провале” њихову комуникацију и поруке, што ће им послужити као доказ у судском поступку.

У великој акцији Еуропола у Француској је прошле године у јулу ухапшено чак 800 припадника криминалне групе која је користила криптоване телефоне за договоре о кријумчарењу дроге.

Filter 2019