Fri. Sep 22, 2023
ћирилица /латиница

Угоститељи упозорили да би 1 000 радника у Источном Сарајеву могло да остане без посла (ФОТО)

Извор: Срна, фото: Филтер

Угоститељи су данас су у Источном Сарајеву протестовали због одлуке Републичког кризног штаба да се због епидемиолошке ситуације забрани рад угоститељских објеката на седам дана, оцјењујући да ће ова мјера трајати дуже и да ће се због тога стотине радника наћи на бироу и без икаквих примања.

На Тргу Србија окупило се четердесетак угоститеља који тврде да ће се због оваквих потеза многи радници који су запослени у овој области наћи на бироу рада.

Ранко Вукмановић истакао је да су се угоститељи окупили да изразе незадовољство новим мјерама.

“Прво су нам узели један радни час у једном дану, што је мјесечно 30 часова, потом су нам избацили сједећа мјеста, а ми смо, иако смо били угрожени, наставили да радимо”, рекао је Вукмановић.

Вукмановић је рекао да су прошлог викенда уведене репресивне мјере и да су им два-три пута дневно долазиле инспекције и сви су платили казне.

“Нису усаглашене инспекцијске мјере и, мада у Службеном гласнику јасно пише шта оне подразумијевају, не тумаче их сви исто. Сада су нас затворили без икакве најаве и мислим да је то исхитрено и непромишљаено. Не можете нам оставити пуне магацине, оставити нас без икаквог објашњења и образложења као преноснике вируса”, сматра Вукмановић.

Ранко Вукмановић

Он је подсјетио да је у три-четири улице на овом подручју отворено око 100 угоститељских објеката, са по пет-шест запослених радника.

“Шта сутра када се на бироу појави 600 људи да се пријави на евиденцију? Шта ако сви ми одјавимо своје радње, струју, све комуналије и престанемо плаћати порез?”, упитао је Вукмановић и истакао да угоститељи траже објашњење Владе Републике Српске и одговор шта да раде са радницима.

Вукмановић тврди да је већина власника угоститељских објеката већ припремила отказе и да ће се већина радника наћи на бироу, али и да су увјерени да затварање угоститељских објеката неће трајати само седам дана.

“Несмотрено је доносити овакве исхитрене одлуке јер су /Kризни штаб/ имали годину дана да сачине неки план за овакве ситуације”, сматра Вукмановић.

Представник радника Игор Стајић апеловао је на институције да понуде адекватно рјешење да угоститељски радници не би остали без посла.

“Јасно ми је да је здравствени сектор угрожен, али угрожени смо и ми и наша егзистенција. Већина запослених у угоститељском сектору не може да живи ако не ради ни мјесец дана”, рекао је Стајић.

Стајић сматра да ће велики проблем настати уколико се угоститељски објекти не отворе након седам дана.

“Могло би се десити да око 1.000 људи који раде у угоститељском сектору остане без посла у Источном Сарајеву”, упозорио је Стајић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com