Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

Тужилаштво тражи да се Новалићу забрани рад на позицији премијера

Извор: Независне новине

Тужилаштво БиХ данас је у наставку суђења у предмету “Новалић и други” од Суда БиХ затражило забрану рада Фадилу Новалићу, премијеру ФБиХ којем се суди због афере “Респиратори”, као и Јелки Милићевић, министрици финансија ФБиХ.

Тужилаштво БиХ тражи да се Фадилу Новалићу забрани рад на позицији премијера ФБиХ до изрицања првостепене пресуде, посјећивање службених просторија, односно Владе ФБиХ, те изрекне мјера забране састајања с одређеним свједоцима.

Исте мјере су затражене и за министрицу финансија у Влади ФБиХ Јелку Милићевић. Тужилаштво то правда неопходношћу да се задржи и дигнитет рада тих институција како не би дошло до утјецаја на сам процес.

Правдају то и праксом већине западних земаља с обзиром на то да је ријеч о значајном судском процесу.

Мјере забране су затражене и за Фахрудина Солака, а траже да му се забрани приступ Федералној управи цивилне заштите те састајање са свједоцима.

За Фикрета Хоџића се тражи забрана обављања дужности одговорне особе у предузећу “Сребрена малина”, као и забрана састајања са свједоцима.

Уколико Суд БиХ прихвати овај захтјев Тужилаштва БиХ, рад комплетне Владе ФБиХ бит ће упитан, која је свакако у тзв. техничком мандату јер од избора 2018. никада није формирана нова.

Одбрана Фадила Новалића, премијера ФБиХ, сматра да је приједлог Тужилаштва БиХ о забрани рада премијера и забрана састајања са свједоцима паушална и да се заснива на претпоставкама.

Истичу да се према оптуженом мора имати пресумпција невиности те да је Тужилаштво исте аргументе користило и када су тражили притвор у мају прошле године, када је Суд одбацио такав захтјев.

Filter 2019