Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /латиница

Становници БиХ троше 650 долара за пиво годишње

Извор: Telegraf.rs

Босна и Херцеговини се нашла на осмом мјесту листе највећих пивопија, али захваљујући просјечној цијени од два долара по боци, становници БиХ годишње издвоје око 650 долара за пиво.

Многи путници сматрају неопходним дијелом својих путовања испробавање локалних пива. Међутим, цијена овог познатог алкохолног пића се драматично разликује од државе до државе.

Kако бисте били сигурни да ц́ете испробати нека од најукуснијих пива на свијету без пробијања буџета, “Expensivity” је упоредио цијене пива у 58 земаља. Да би прикупила податке, ова веб страница је упоредила цијене пива у супермаркетима, као и у хотелским баровима, и израчунала средњу вриједност флаше пива од 330 милилитара по државама.

Најскупље пиво на свијету је у блискоисточној држави Kатар. У просјеку, овдје пиво кошта 11,26 долара по флаши. Али, у Kатару не само да ћете најскупље платити флашу пива, већ ћете морати да прибавите и специјалну дозволу да бисте могли да га купите.

Такође, Kатар је увео стопостотни порез на увоз алкохола уочи Свјетског првенства у фудбалу које ће бити одржано 2022. године, па отуда и тако висока цијена флаше пива.

Најјефтиније пиво можете да попијете у Јужној Африци – кошта 1,68 америчких долара по боци.

Чешка је била побједник по највишој стопи потрошње пива, будући да у просјеку једна особа попије чак 468 флаша овог пића годишње.

Држава чији грађани потроше највише новца на пиво је Њемачка, са готово 2.000 долара по особи годишње.

Filter 2019