Thu. Apr 22, 2021
ћирилица /латиница

Србија ће производити и кинеску вакцину

Извор: Танјуг

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је у Абу Дабију договорио да се, заједно са Уједињеним Арапским Емиратима и Kином, у Србији производи вакцина против корона вируса, кинеске компаније Синофарм.

Вучић је, након састанка са принцом пријестолонасљедником Абуд Дабија и замјеником главнокомандујућег Оружаних снага УАЕ Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном, за РТС указао да је тиме вечерас направљен велики договор.

“Наредних дана, у року од две недеље, направићемо то и јавно, и за потписивање. То ће бити потпуно гринфилд, нова фабрика за вакцине, за Синофарм вакцине, коју ћемо градити заједно са УАЕ и Kинезима у Србији”, објаснио је Вучић.

Вучић је указао да је, поред направљеног ходограма са надлежним руским министром, о производњу руске вакцине у оквиру Торлака, договорено да се фабрика за Синофарм вакцину заврши и крене у производну од 15. октобра.

“Имаћемо од тада велике количине вакцина за нас, али и за цео регион, јер оно што сам научио вечерас јесте да ћемо морати па макар по буквалној цени коштања да дајемо вакцину региону, јер је све то што ми будемо наше људе излечили или превентивно деловали не вреди ако у региону постоји проблем”, објаснио је он.

Вучић је нагласио да је толико срећан јер није очекивао да ће овако брзо бити постигнут договор и да може тако брзо да се дијела.

“Нећемо имати превише техничких проблема, јер је овде највећи експерт који је радио за Kинезе, а сада је у УАЕ задужен да се то спроведе у дело, човек који је најбољи план вакцинације, али и комплетне борбе против Kовид направио, за шта добија сада признања широм света”, додао је он.

Вучић је рекао да је на Србији да пронађе земљу, и да ће имати нову фабрику вакцине, која ће у будућности моћи да производи и друге вакцине.

“Kада имате сада корону јасно је да ће за годину или десет доћи нови вирус”, казао је он.

Вучић је, с тим у вези, изразио забринутост, јер је добио податак од провјере урађене у Батајници којим вирусом су људи заражени, а која је показала да је огроман број људи, чак већина, заражена новим британским сојем.

Тај сој, подсјетио је, повећава смртност, он брже иде кроз народ.

“Зато молим људе да се пазе и чувају, да иду што пре на вакцинацију. Овде имају исто четири вакцине као и код нас – АстраЗенека, Фајзер, Синофарм и Спутњик В. Исто људи могу да изаберу којом ће да се вакцинишу. По томе смо међу најбољим земљама на свету. Њима вакцинација даје резултате. Овде не можете рећи да је вакцинација обавезна, али као да јесте, јер је више од 50 одсто грађана вакцинисано”, указао је он.

Вучић је поновио да ће Србија производити Синофармове вакцине, да ће их прво паковати, а онда кренути и у производнуу комплетне течности у Србији.

“Не знам да ли разумете шта то значи за Србију да производи две вакцине – једну векторску, а једну са умртвљеним вирусом, која је можда најприроднија. То значи у савременим условима здравље људи, а здравље је, поред економије, војске и броја људи један од најважнијих стубова једне земље. Улажемо много, и уложићемо много, али то даје Србији огромну снагу. То ће дати региону олакшање, и велику снагу”, рекао је он.

Вучић је указао да ће тиме Србија моћи да помаже и својим пријатељима широм свијета, како у Африци и на неким другим мјестима.

“Много велику снагу тиме добијамо”, подвукао је он.

Подсјетио је да кроз дуално образовање које креће на универзитету Србија добија још већи број стручњака, а уз сарадњу са Kинезима и УАЕ биће у будућности испред свих других у једној од најважнијих сфера живота.

“То говори како комплетна технолигија и цела земља иде напред”, рекао је он.

Вучић је пренио да ће Србија бити у стању да производи два или три милиона вакцина мјесечно и с оним што ће да ради са Спутњиком имаће огромну снагу.

“Надам се да никоме таква Србија неће сметати. Желим да верујем да људи то разумеју да је то за здравље целог региона. Србија ће драстично и неупоредиво бити већа у односу на данашњу”, објаснио је он.

Упитан којом вакцином се вакцинисао шејк, Вучић је рекао да не зна, и додао да је слушао др Шеклера из Kраљева који је говорио сличне ствари које је чуо у УАЕ.

“Не знам коју вакцину је примио шејк Мухамед, али знам које су примили у његовом окружењу. Одлучивали су између оне која је природна и за коју могу да гарантују да је безбедна, а коју могу да приме и деца и труднице, а о томе ће одлука бити донета ускоро. Знам да је Халдун примио Синофарм вакцину, а он је најизбирљивији. Он је то мерио”, нагласио је он.

Вучић је пренио и да је чуо да је руска вакцина изврсна, да кажу у УАЕ да Фајзер даје одличне резултате.

Производња вакцине је, према његовим ријечима, и одлична вијест за економију Србије.

“Ја сам чак устао у једном тренутку на састанку. Имали смо званичан И незванични део. Замолио сам да шетам од узбуђења, јер ја знам шта то за Србију значи И какву то предност Србији даје. Знам шта то значи за нас у годинама које долазе. Ми смо тиме спасили нашу земљу”, поручио је он.

Пренио је и да ће Емирати од 1. априла почети производњу руске вакцине, а на основу личних односа, може, како је подвукао, гарантовати да ће Србија имати довољно вакцина.

“Молим људе да се вакцинишу. Очигледно је да је британски постао доминантан”, казао је он.

Filter 2019