Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

Србија почиње производњу “Спутњика Ве”

Извор: Танјуг

Министар за иновације Ненад Поповић изјавио је данас за Танјуг да ће руска вакцина против вируса корона “Спутњик В” почети да се производи у Србији, на Институту “Торлак” до 20. маја.

То је, како је рекао, потврђено данас на састанку у Москви с његовим руским колегом, министром индустрије и трговине Денисом Мантуровим, на којој је потврђена мапа пута за организацију производње руске вакцине у Србији.

“На тај начин, Србија ће бити прва земља у Европи која ће производити руску вакцину и моћи да је извози по целој Европи”, нагласио је Поповић.

Министар је рекао да су у изради мапе пута учествовали најкомпетентнији институти из Русије, прије свих, Гамалеја, Институту који је створио вакцину “Спутњик Ве”, те Руски фонд директних инвестиција, руско Министарство индустирије и трговине и фабрика “Гемеријум”, из Владимирске области из које Србија данас добија највећи број вакцина.

“Kада је реч о количинама, ово је прва фаза, у којој ће бити произведено четири милиона вакцина”, рекао је Поповић.

На састанку предсједника Александра Вучића и замјеника предсједника руске Владе Јурија Борисова, 15. фебруара у Београду, издат је налог да се у року од мјесец дана припреми Мапа пута за успостављање производње руске вакцине у Србији.

“Урадили смо то и пре задатог рока”, рекао је Поповић.

Он је навео и да ће до краја марта бити потписан Споразум о трансферу технологија с руским партнерима, а до 16. априла у Србију би требало да стигну мање количине супстанце од које ће бити направљене валидационе серије вакцине у Институту Торлак.

“Ове валидационе серије, у року од неколико дана, биће послате назад у Русију на анализу коју спроводи реномирани Институт Гамалеја”, објашњава Поповић.

То испитивање, појашњава, траје 21 дан, а послије потврде њихове исправности, руска страна започиње регуларну испоруку већих количина супстанце која се користи за производњу вакцина у Србији.

Поповић је истакао да “прва фаза” производње руске вакцине у Србији подразумијева транспорт супстанце, пуњење бочица у складу с највишим технолошким стандардима, паковање и дистрибуцију вакцина у Србији и региону.

“Након успостављања прве фазе производње, започињемо израду Студије изводљивости о производњи у такозваном пуном циклусу, која подразумева производњу супстанце у Србији. То ће захтевати набавку сложене технолошке опреме и проширење производних капацитета Торлака, али верујемо да производња у пуном циклусу може да буде започета до краја ове године”, рекао је Поповић.

Он је захвалио руским партнерима на помоћи у локализацији производње вакцине Спутњик В у Србији.

“Ово је историјски тренутак за Србију. Уз помоћ наше руске браће обнављамо српски суверенитет у производњи вакцина, у чему је наша земља некада била један од лидера у Европи”, рекао је Поповић.

Filter 2019