Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /латиница

Србија затвара све осим прехрамбених продавница и апотека

Извор: Глас Српске

У Србији се од вечерас до понедјељка затвара све осим прехрамбених продавница, апотека и бензинских пумпи за точење горива, саопштила је премијера Србије Ана Брнабић након сједнице Кризног штаба Владе Србије за сузбијање вируса корона.

Брнабић је рекла да неће бити уведен полицијски час, нити потпуна забрана кретања.

Додала је да ће вртићи наставити да раде те да најверјоватније и нижи разреди основне школе од понедељка прелазе на онлајн наставу, макар на седам дана.

Брнабићева је нагласила и да све државне институције до понедјељка настављају да раде, као и поште, банке, производни погони и капацитети.

– Ово је компромисно решење. Дуго смо и жустро разговарали око мера, покушавамо и даље да нађемо најбољи могући баланс између заштите здравствених радника, заштите радних места и подршке привреди и менталног здравља нације – рекла је Брнабић.

Она је навела да се очекује да масовна вакцинација почне да даје озбиљне резултате и да бројеви почну да стагнирају.

Зато је апеловала још једном на све грађане да се вакцинишу.

Брнабићева је најавила да ће се сљедеће седмице одлучивати о томе да ли ће ове мјере бити продужене.

– То зависи од свих нас. Апелујем на максималну дисциплину и разумевање ситуације – рекла је Брнабићева.

Сједници су претходиле су вишедневне консултације медицинског дијела Штаба са представницима Владе Србије због погоршане епидемиолошке ситуације уземљи.

Држвани секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је прије сједнице Кризног штаба да је пооштравање мјера неопходно и да је сигуран да ће Кризни штаб који засједа донијети адекванте мјере и заштитити грађане и државу.

Он је додао да је озбиљан притисак на здравствени систем, да су болнице у Београду препуне и да говото нема мјеста, а да су здравствени радници на измаку снаге.

Filter 2019