Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

Служен помен жртвама НАТО бомбардовања

Аутор: ФИЛТЕР/М.К

У цркви Светог Василија Острошког на Вељинама служен је помен свим погинулим борцима и цивилима страдалим у  периоду 24. март – 10. јуни 1999 године.

Горан Шеховац, предсједник Борачке организације “Илиџански борац” подсјетио је да је интервенција НАТО-а извршена без одобрења Савјета безбједности. Према процјенама убијено је око 1000 војника и полицајаца и око 2500 цивила,  од чега 79 дјеце, док се процењује да је рањено више од 12.000 лица.

“Највећи злочин је почињен после рата, после бомбардовања Републике Српске и Србије. И дан данас наше мајке, очеви и дјеца умиру од озлоглашене болести, од посљедица бомбардовања осиромашеним уранијумом”, рекао је Шеховац.

Он је рекао да Српска и Србија морају да туже НАТО за све што су учинили на овом подручју, за људске животе изгубљене у бомбардовању и за све који и данас умиру од посљедица бомбардовања.

“То се не може ни платити ни вратити али тужити их морамо”, поручује Шеховац.

На данашњи дан 1999. године, пали су први пројектили које су испалиле снаге НАТО-а, а које су погодиле циљеве у околини Приштине, чиме је званично почела војна кампања која је трајала наредних 78 дана.

Током бомбардовања гађани су војни али и цивилни циљеви: болнице, фабрике, мостови, пруге, предајници, елелктро-енергетска постројења итд.

Бомбардовање СР Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савјета безбједности УН. 

Filter 2019