Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /латиница

Сарајевско насеље Грбавица вољом политике остало без Срба

Извор: Срна

Сарајевско насеље Грбавица, дио предратне општине Ново Сарајево, у којој је српско становништво било већинско, прешло је 19. марта 1996. године у руке муслиманске владе у Сарајеву вољом предсједника Србије Слободана Милошевића, који је највећи дио Сарајева препустио у Алији Изетбеговићу током преговора у Дејтону.

Претходно је Војска Републике Српске одбранила тај дио града спречавајући три и по године снаге ратне сарајевске владе да напредују на том дијелу фонта.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске, које се бавио истрагом о ратним злочинима почињеним над Србима, има податке да је око 3.300 српских цивилних жртава пало у десет сарајевских општина.

Од тог броја, само на Грбавици је у прве двије ратне године – 1992. и 1993. – убијено око 700 српских цивила, снајперским хицима или гранатама испаљеним са положаја тзв. армије БиХ из дијела Сарајева под њеном контролом.

Грбавица је цијели рат била изложена снајперској и минобацашкој ватри снага ратне сарајевске владе коју је предводио исламиста Алија Изетбеговић, писац “Исламске декларације”.

Због свакодневних дејстава снајпериста и тобџија, Срби су сахрањивани ноћу, тихо и нијемо.

Након што је предсједник Србије Слободан Милошевић, мимо воље делегације Републике Српске у Дејтону, дао и тај дио Сарајева /војно одбрањен/ сарајевској ратној влади, српско становништво је напустило Грбавицу, као и друге дијелове Сарајева, а многи су понијели и гробове својих најмилијих.

Грбавица је једно од централних градских насеља у Сарајеву.

Filter 2019