Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /латиница

Рекламација робе и без рачуна

Извор: Глас Српске

Фискални рачун више не би требало да буде препрека становницима Српске који желе да рекламирају робу, јер ће за то бити довољан слип, потврда банке или само гаранција, коју ће убудуће на најмање годину дана морати издавати и продавци половних производа.

Предвиђено је то измјенама Закона о заштити потрошача у РС, за које је зелено свјетло дала Влада Српске, а које су поздравили и представници удружења за заштиту потрошача.

Како се наводи у нацрту овог документа, потрошачи ће за рекламацију неког производа умјесто фискалног рачуна моћи да доставе и овјерену гаранцију, признаницу, доставницу, отпремницу, слип у случају плаћања банковном картицом или било који други неспорни документ којим доказују куповину те робе.

Новина је и, како су истакли у Министарству трговине и туризма РС, да се предложеним рјешењем уређује одговорност трговца за продају половних производа у року који не може бити краћи од годину дана, а једна од олакшица је да се смањује вријеме уклањања или замјене робе са недостатком са 45 на 30 дана.

– Предложеним нацртом закона прописује се обавеза давалаца економских услуга да потрошаче обавијесте писаним путем о промјенама услова пружања услуге мјесец дана прије рока примјене нових услова – објаснили су у министарству. Додали су да је, узимајући у обзир да је област заштите потрошача једна од најдинамичнијих области друштва, примјена закона који је донесен 2012. године указала да постоје одређене тешкоће у његовом спровођењу, те да је одређене одредбе потребно преиспитати и додатно ускладити са директивама Европске уније, због чега се, између осталог, кренуло са овом процедуром.

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић рекла је за “Глас Српске” да ће нова правила приликом рекламације производа грађанима много значити.

– Често се дешава да потрошачи изгубе фискални рачун, па касније не могу да рекламирају робу иако имају друге доказе да су је купили. Осим тога, ко још данас чува све рачуне, који на крају крајева и брзо изблиједе, па су бескорисни. Међутим, усвајањем нових прописа потрошачима ће бити дата могућност да робу рекламирају и без фискалног рачуна, јер имају гаранцију, отпремницу или неку другу потврду која доказује да су то купили у одређеној трговини – казала је Марићева. 

Измјене закона о заштити потрошача поздравили су и у требињском Удружењу грађана “Оаза”, јер су годинама примали притужбе грађана због неприхватања рекламација од стране продаваца. Извршна директорица овог удружења Недељка Нешка Илијић истакла је да ће нова правила потрошачима много олакшати  остваривање њихових права.

–  У култури нашег потрошача није да чува рачуне. Осим тога, дешава се да рачуне уопште и не узму или не добију – казала је Илијићева.

Додала је јој је посебно драго што продавци половне робе више неће моћи сами да одређују да ли ће и на колико издати гаранцију.

– Свака роба треба да има гаранцију и декларацију без обзира на то да ли је нова или половна. Када је ријеч о половној гардероби, то није толико значајно јер није скупа, али зато продавци намјештаја, бијеле технике, па и аутомобила треба да гарантује иако тај производ није нов – истакла је Илијићева.

“Потрошачки уговор”

У Министарству трговине и туризма РС истакли су да се предложеним измјенама закона терминолошки прецизира и појам “потрошачки уговор” који прописује обавезу продавца да изврши уговор према потрошачу за испоруку производа или услуге у року од најдуже 30 дана, уколико није другачије уговорено.

– Додатно се прецизира обавеза трговца у вези са информисањем потрошача о цијенама производа или услуга, те се прописује обавеза поступања трговца у ситуацијама када није испунио обавезу у случају авансног плаћања – казали су у министарству.

Filter 2019