Fri. Apr 23, 2021
ћирилица /latinica

Radomir Lukić: OHR daje lažnu nadu bošnjačkim strankama

Izvor: Glas Srpske

Strahovlada velikih zapadnih sila prelomljena kroz njihove ambasade i ambasadore, te visokog predstavnika počela je nepovratno da se topi i raspada. Politička većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske iskazala je stav ogromne većine državljana Srpske i sada sledi borba u kojoj ta većina ne sme da poklekne, jer će u tom slučaju izgubiti legitimitet i verodostojnost.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić govoreći o značaju odluka Narodne skupštine RS o pitanju ostanka visokog predstavnika u BiH, ali i o budućnosti te institucije.

– Stav izabranih narodnih predstavnika uvek se čuje i samo izražavanje stava izaziva i postiže odgovarajući efekat. U svakom slučaju, daleko veći nego što je ćutanje i ropsko roptanje bez nade da do promene može doći ili s nadom da će neka tuđa ruka sve to rešiti. Dobro je da je narod RS kroz stav većine svojih predstavnika u najvišem državnom organu rekao šta misli o diktaturi i strahovladi visokog predstavnika, koji sam sebi dodeljuje ovlašćenja koja mu ni po jednom pravnom aktu ne pripadaju – istakao je Lukić.

Mislite li da će Bošnjaci nekada promijeniti stav o pitanju prisustva visokog predstavnika i zbog čega oni danas čvrsto stoje na poziciji da je njegov odlazak neprihvatljiv?

LUKIĆ: Uveren sam da Bošnjaci neće nikada promeniti takav stav. Visoki predstavnik im daje neku lažnu predstavu da su oni u političkom smislu supstanca BiH, osnovni uslov i smisao njenog postojanja. Visoki predstavnici su to činili podržavajući pogubnu težnju ka denacionalizaciji Srba, ka centralizaciji i unitarizaciji BiH, ka ustavnom restrukturisanju BiH bez federalnih jedinica, ka stvaranju jedinstva na temeljima kalajevštine i slično. Naravno da će oni zbog toga grčevito tražiti ostanak i opstanak visokog predstavnika, jer bi bez toga i tek tada razumeli gde su, ko su i šta su. A realnost je daleko, daleko drugačija od takve lažne samopredstave, koju pothranjuju zapadne sile i visoki predstavnik.

GLAS: Da li je moguća i izvjesna budućnost BiH kao funkcionalne države dok god postoji OHR?

LUKIĆ: BiH sa visokim predstavnikom, sa samozvanim Savjetom za implementaciju mira (PIK) i njegovim Upravnim odborom nije suverena i samostalna država. Sa situacijom gde države članice PIK-a upravljaju BiH i ostvaruju njena prava, sa diktatorom i tiraninom u liku visokog predstavnika, sa životom pod dekretima takvog diktatora koje on naziva ustavom i zakonima, BiH je u kolonijalnom ili statusu kondominijuma – države pod zajedničkom upravom drugih država samozvanih članica samozvanog PIK-a. Da na vaše pitanje odgovorim kontrapitanjem: Da li je to suverena  država? Da li tu postoji suverenost konstitutivnih naroda? Ako nije država i ako nema suvereniteta naroda, onda ne može da bude ni govora o funkcionalnoj državi.

Mogu li se u narednom periodu očekivati agresivniji pritisci međunarodne zajednice na RS u pogledu ustavnih promjena? Ili su, ipak, zapadne sile svjesne da nametnuta rješenja i izmjene unutar BiH mogu izazvati nestabilnost?

LUKIĆ: Moja dosadašnja iskustva u saradnji sa zapadnim diplomatama i vojnicima nisu pozitivna. Oni ne pristaju na otvoren razgovor politički punoletnih i ravnopravnih strana. Oni traže samo bespogovorno slušanje. Za njih su stavovi RS izvor nestabilnosti, a ne politika koju vodi SDA kada u svoj program stavi za cilj BiH bez entiteta. Jednom rečju, očekujem dalje nepromišljene poteze Zapada i dalje neutemeljene pritiske raznih vrsta na RS i njene političke lidere. No, mi moramo da mislimo svojom glavom i da ne poverujemo u njihove fantazmagorije, iskrivljene i lažne ocene i osude. Samo tako ćemo očuvati naš srpski identitet, samopoštovanje, egzistenciju i Republiku Srpsku.

Koliko je važna podrška Rusije i njen principijelni stav da OHR treba da ode bez obzira na personalna rješenja?

LUKIĆ: Stav Rusije je veoma značajan. On je objektivan i nepristrastan i zato više vredi. To što prelomljen kroz optiku zapadnog političkog mišljenja, te stavova Hrvata i Bošnjaka zadobija izgled pristrasnosti u korist Srba, kao i nekog oblika borbe Rusije protiv Zapada, ne menja mnogo na stvari. Moramo da cenimo takav stav Rusije. Ne zaboravimo da je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti i da kao takva ima poseban položaj prilikom odlučivanja u njemu.

Filter 2019