Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /латиница

Продавао “Политику”, био хапшен и завршио у логору: Невјероватна животна прича Власте Велисављевића

Извор: mondo.ba

Властимир Власта Велисављевић, преминуо је данас у 95. години. Глумац је прије неколико дана открио да је позитиван на корона вирус, након чега је убрзо хоспитализован, али и укључен на респиратор.

Чувени глумац је рођен 28. јула 1926. године у Београду. Глумом је почео да се бави 1938. године у Народном позоришту на сцени Мањежа, где је тада било Рода позориште које је водила Гита Предић.

Власта је 1943. био ухапшен и одведен је у нацистички логор Дортмунд Херде, у којем је био приморан да обавља физичке послове. Из логора је успио да побјегне уз помоћ једног од мајстора у фабрици који му је дао њемачку пропусницу, захваљујући којој је успио да стигне назад у Београд.

Прије Другог свјетског рата је продавао “Политику” и тако зарађивао први новац.

Након рата, Власта је са неколико другова покушао да побјегне у Сједињене Америчке Државе, али је био ухваћен и одведен у затвор на Ади Циганлији, из којег је био убрзо пуштен. Провео је и три године у затвору на Голом отоку, на који је одведен 1950. након што су код њега, наводно, пронашли руске књиге, које су тада биле забрањене. Према глумчевим ријечима, није желио да изда кума, који је био пуковник Југословенске армије, а којег су оптуживали да је стаљиниста. Kада је у Србији донијет закон о рехабилитацији, Власта је поднио захтјев, те је рехабилитован као заточеник Голог отока.

Приликом хапшења, био је студент треће године Позоришне академије у Београду, на којој је касније и дипломирао, у класи Мате Милошевића. Студирао је на класи заједно са Оливером Марковић, Ђузом Стојиљковићем, Предрагом Лаковићем, Михаилом Викторовићем.

Глумом је почео да се бави 1938. године, са дванаест година, на сцени Мањежа, Народног позоришта у Београду, а у својој каријери је остварио око 350 улога у позоришту, на филму, и телевизији.

Сарађивао је са бројним редитељима, а његове реплике препричавају се међу свим генерацијама. Млађи су га запамтили по улози баба Нате у филму “Мала ноћна музика”, а љубитељи позоришта по томе што је више од 1.600 пута са колегама на сцени ЈДП-а играо представу “Буба у уху”. Ипак, најширу популарност стекао је улогом магистра Ђорђевића у серији “Бољи живот”.

Власта је доживотни почасни члан Југословенског драмског позоришта у Београду.

Три пута се женио и има ћерку Дубравку, из првог брака.

Filter 2019