Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /latinica

Program obilježavanja godišnjice egzodusa sarajevskih Srba

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Na osnovu Programa obilježavanja značajnih istorijskih događaja od republičkog značaja u 2021. godini, poštujući Zaključke Republičkog štaba za vanredne situacije, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, 16. marta 2021. godine (utorak) na Sokocu biće obilježen istorijski događaj od republičkog značaja  „Egzodus sarajevskih Srba 1996. godine“, prema sljedećem programu:

Vojničko groblje „Mali Zejtinlik“ na Sokocu

  • 12.00 časova – pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske
  • 12.10 časova – polaganje vijenca i cvijeća na spomen-krst

Manastir Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji

  • 13.00 časova – parastos poginulim borcima

Program će biti realizovan uz prisustvo predstavnika institucija Republike Srpske, rukovodstva Grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu grada, predstavnika nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

U organizaciji Grada Istočno Sarajevo i Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba biće obilježeno 15. i 16. marta 2021. godine.

U ponedjeljak, 15. marta, planirana je premijera pozorišne predstave „Sedmi dan“ u produkciji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, po tekstu Gorana Vračara i u režiji Aleksandra Lazića. Premijera predstave zakazana je za 19.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U utorak, 16. marta, predstava „Sedmi dan“ biće premijerno odigrana i na Palama, u Kulturom centru, sa početkom u 19.00 časova.

Istog dana (16. mart) u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 19.00 časova biće upriličeno otvaranje izložbe fotografija „Odbrana – Egzodus – Opstanak“ i Svečana akademija u čijem će programu učestvovati studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Na Svečanoj akademiji predviđeno je obraćanje gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i predsjednika Skupštine grada Miroslava Lučića.

Filter 2019