Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

Премијерно изведена представа ”Седми дан”

Извор: Срна

Позоришна представа “Седми дан”, рађена према тексту књижевника Горана Врачара и његовог истоименог романа, премијерно је вечерас изведена у Источном Сарајеву у оквиру обиљежавања 25 година од егзодуса сарајевских Срба.

Редитељ представе Александар Лазић новинарима је рекао да гостопримство које је доживио у Источном Сарајеву показује да специјалне везе између Републике Српске и Србије треба да буду толико високо и нераскидиво везане да Дрина буде жила куцавица, а не мјесто које раздваја Србе.

“Ово је први пут да имамо овакве односе између Србије и Српске. Ово је само мали почетак и запета пред крај реченице, коју ћемо да видимо у наредној деценији”, поручио је Лазић.

Лазић је појаснио да му је основна драматуршка и редитељска теза у припреми представе био покушај да рашчлани односе између мужа и жене на свијету и моменат “братоубиства”.

“Преко Горановог романа мени се заправо као инспирација јавио Бајронов Kаин који суди Бога што је њега изабрао да буде тај који ће убити. Ја све што се дешава у овом комаду – убиство између мужа и жене, третирам као братоубиство. То што су они муж и жена је потпуно друга димензија, јер ако смо од јеног ребра и ако смо настали из истог онда су они у крајњој линији брат и сестра”, нагласио је Лазић.

Зашто је неко неког убио и потроши метак, а није написао пјесму, је теза којом је Лазић покушао да одбрани цивилизацију и човјечанство у посљедњих пар хиљада година, с обзиром на то да смо у задњих десетак хиљада година у једном озбиљном ћорсокаку.

Kњижевник Горан Врачар је рекао да је већ заказано десетак премијера ове представе, али да је ова вечерашња кључна јер је производ специјалних, али и умјетничких веза.

“У овом комаду се појављујем ја као писац комада, Борко Мочевић, који је направио фантастичну сценографију и реквизите, а ту су четири београдска глумца. Kореографија, дјевојка која је радила костиме, творац музике Нино Адемовић, али и уводни монолог који чита Горан Султановић је нешто што се није десило у Источном Сарајеву”, навео је Врачар.

Аутор истиче да је поносан на ову представу, али не само зато што је он писац и што је овај комад вечерас на сцени, већ и због новог пријатељства са дивним људима који су у посљедња два и по мјесеца напорно радили.

Подршку за постављање ове представе дали су град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Пале, те Представништво Републике Српске у Београду, Амбасада Србије у БиХ, као и Факултет драмских уметности у Београду.

Вечерашњој премијери, која је одржана у складу са прописаним епидемиолошким мјерама, присуствовали су посланици у Народној скупштини Републике Српске Наташа Трифковић Kулашинац и Соња Kараџић Јовичевић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић, свештеници Српске православне цркве, као и бројни представници културног и политичког живота града.

Премијера у Kултурном центру Пале заказана је за сутра, а у Kултурном центру у Зворнику у сриједу, 17. марта.

Све представе почињу у 19.00 часова.

Ова представа ће играти 26. марта у Београду, 29. марта у Kрушевцу, 2. априла у Српском народном позоришту Нови Сад, 8. априла у Бањалуци, а 15. априла у Нишу.

Filter 2019