Fri. Apr 23, 2021
ћирилица /латиница

Преминуо народни гуслар Срђан Трифковић

Извор: Срна

Народни гуслар Срђан Трифковић (62) преминуо је данас у Источном Сарајеву од посљедица заразе вирусом корона.

“Срђанова изненадна смрт све нас је веома погодила јер је он био и остаће један од наших најбољих и најомиљених гуслара, не само у Гусларском друштву ‘Филип Вишњић’, него и на цијелој Сарајевско-романијској регији, Републици Српској и свугдје гдје живи наш српски народ, који држи до своје свијетле историје и традиције”, рекао је данас Срни предсједник Гусларског друштва “Филип Вишњић” из Источног Сарајева Немања Тимотија.

Срђанов одлазак, истиче он, биће ненадокнадив губитак, не само за његову породицу, него и за све његове бројне другаре гусларе и саборце из одбрамбено-отаџбинског рата, него и за све поштоваоце његовог стваралаштва на пољу његовања традиције и обичаја српског народа, гдје је као народни гуслар оставио неизбрисив траг.

“Вјечно ћемо га се сјећати и чувати успомену на његов лик и дјело, лик честитог и вриједног домаћина, храброг официра Војске Републике Српске и врхунског гуслара, познатог и по литургијском гуслању и пјевању”, поручио је Тимотија.

Срђан Трифковић рођен је у Сарајеву 1959. године и завршио је Војну ваздухополовну школу у Рајловцу код Сарајева.

Био је официр ЈНА и активно је учествовао у припреми српског народа 1992. године за предстојећи грађански рат у БиХ.

Трифковић је био и командант ваздушне базе на Јахорини, а за вријеме НАТО агресије био је повријеђен приликом бомбардовања. Kрај рата је дочекао са чином капетана.

Поред војне каријере, био је и врстан народни гуслар, те предсједник Савеза гуслара Републике Српске.

Отац је троје дјеце.

Сахрана Срђана Трифковића је сутра у 13:00 часова на породичном гробљу Горње Међуше на Требевићу.

Filter 2019