Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /латиница

Преминуо Данило Џелетовић, истраживач злочина над Србима

Извор: Срна

У Београду је у 90. години преминуо Данило Џелетовић, дугогодишњи полицијски инспектор МУП-а Републике Српске, који се бавио истраживањем и документовањем ратних злочина почињених над Србима у БиХ.

Џелетовић је подлегао посљедицама вируса корона у болници у Београду 22. марта, а биће сахрањен у родној Билећи. Датум сахране још није одређен.

Током и послије грађанског рата у БиХ објавио је више наслова у дневној и недјељној штампи Републике Српске и СР Југославије о ратним злочинима и злочинима геноцида над српским живљем на подручју општина Хаџићи, Трново и Горажде.

На основу изворне документације, написао је и објавио 2000. године књигу о злочинима извршеним над српским живљем у сарајевском насељу Храсница за вријеме грађанског рата у БиХ под насловом “Злочини у Храсници”.

У њој је описао злочине које је починио Хусеин Мујановић звани Хусо, који је ухапшен у Србији 2018. године због ратних злочина против српских цивила у Храсници и Соколовић Kолонији и који је био управник логора у Храсници, за чије вријеме је убијено и свирепо мучено највише српских логораша, у чему је Мујановић и сам учествовао.

Написао је више наслова о ратним злочинима који су извршени у истом периоду над српским народом у општини Хаџићи, Трново и Горажде, који су објављени у дневној и недјељној штампи Републике Српске и тадашње СР Југославије.

Писац Неђељко Бабић је поводом ове књиге о злочинима над Србима у Храсници и Соколовић Kолонији написао да резултати рада Данила Џелетовића нису нимало скромни, те да документовање података даље треба да преузме Институт за истраживање злочина.

“Дјело Џелетовића је скромна, али значајна чињеница. То је српски крик изнад нашег безумља, нечињења, аљкавости и погубне склоности да све брзо предамо забораву. Ова књига то не дозвољава. Она нуди доказе, а докази оптужују”, навео је Бабић.

Џелетовић је написао и књигу “Историја и страдање Херцегове цркве”, која представља најпотпунију студију о Цркви Херцега Стјепана у Доњој Сопотници код Горажда, једном од најзначајнијих објеката српске културе и духовности.

Данило Н. Џелетовић рођен је 1931. године у Чепелици, код Билеће. Основну школу је завршио у родном мјесту, а гимназију у Сарајеву, гдје је и дипломирао на Одсјеку за историју Филозофског факултета 1969. године на тему “Питање херцеговачких избјеглица у Црној Гори за вријеме и послије херцеговачког устанка 1882. године”.

Овај рад је објављен у Часопису за културно и историјско насљеђе “Херцеговина” у Мостару 1983. године.

До пензионисања радио је на разним пословима у Републичком СУП-у бивше СР БиХ у Сарајеву. Прије рата је био начелник једног одјељења у СУП-у тадашње СР БиХ.

Filter 2019