Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /latinica

Predstava ”Sedmi dan” premijerno u Beogradu

Izvor: FILTER

U petak 26. marta, u 19 sati, na sceni Raša Plaović u Narodnom pozorištu u Beogradu, premijerno u Srbiji biće izvedena pozorišna predstava ’’Sedmi dan’’ u produkciji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Udruženja “Putujući glumac”.

Predstava je proizvod saradnje umjetnika iz Republike Srpske i Srbije pa su, na tekst književnika Gorana Vračara iz Istočnog Sarajeva i uz scenografiju likovnog umjetnika Borka Močevića, predstavu ’’Sedmi dan” na scenu donijeli glumci Jelica Kovačević, Jelena Velkovski, Predrag Vasić i Aleksandar Lazić koji je ujedno uradio dramatizaciju i režiju. Tekst predstave je, na osnovu svog istoimenog romana, uradio Goran Vračar, a komad obrađuje tragičan odnos bračnog para u kontekstu ovozemaljskog propadanja paralelno prikazujući božanski odnos prema svijetu koji, čim dospije u ljudske ruke, neminovno biva uništen u svevremenskom muško-ženskom sukobu. Prateći stvaranje svijeta sa jedne i uništavanje porodice sa druge strane, predstava postavlja pitanje mogućnosti odupiranju izazovu života i smrti koji su sveprisutni i sastavni dio svakog živog bića.

Predstava je premijerno prikazana u Istočnom Sarajevu i do sada izvedena u Palama i Zvorniku a njen život na pozorišnim daskama u Srbiji nastavlja se premijerom u Beogradu i zakazanim gostovanjima 29. 3. u Kruševcu, 2. 4. u Novom Sadu, 9. 4. u Čačku, 15. 4. u Nišu i 22. 4 u Ubu.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji je tehnički i organizaciono pomoglo realizaciju ovog projekta.

Filter 2019