Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

Поједностављена процедура вантјелесне оплодње

Извор: Срна

Фонд здравственог осигурања Републике Српске донио је одлуку да, уколико због вируса корона поступак вантјелесне оплодње буде прекинут, осигуранику буде издато ново рјешење за ову процедуру.

 – Жени се у случају добијања вируса корона прекинута процедура вантјелесне оплодње неће рачунати као обављени покушај, а када буде радила поново, у новом рјешењу ће стајати број процедуре која је и била прије него што је добила вирус корона – саопштено је из ФЗО.

Из Фонда истичу да је ово омогућено измјеном Правилника о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту, с циљем да се осигураницима у пандемији максимално олакша приступ и коришћење здравствене заштите.

– Фонд је тако, осим финансирања пулмолошке рехабилитације за осигуранике који су прележали вирус корона, те финансирања здравствених услуга за све грађане, донио и ову одлуку, што је показатељ да одлуке креирамо пратећи актуелну епидемиолошку ситуацији и потребе осигураника у новонасталој ситуацији – истичу у ФЗО.

Како се наглашава, Фонд је и на овај начин настојао да предуприједи и прилагоди прописе новој стуацији, како би и здравствене установе, али и осигураници знали како да поступају, јер је епидемиолошка слика и даље неповољна.

– Подсјећамо да Фонд здравственог осигурања финансира три покушаја вантјелесне оплодње за брачне парове који природним путем не могу да добију бебу. Осим тога, међу првим фондовима у региону смо почели да финансирамо и чување ембриона на двије године, док су раније ову услугу осигураници плаћали сами – наводе у ФЗО.

Фонд је у прошлој години одобрио укупно 615 захјева за финансирање вантјелесне оплодње, а када је ријеч о чувању ембриона, у 2020. години финансирао је чување и замрзавање ембриона за 209 брачних парова.

Уговор за пружање ове услуге осигураницима Фонда закључен је са приватном здравственом установом “Медикос” из Бањалуке. Једна процедура кошта око 5.500 КМ и подразумијева комплетну процедуру – дијагностику, терапију и сам поступак.

Од 2007. године, од када Фонд финансира вантјелесну оплодњу, па до данас, рођено је 1.400 беба.

Из Фонда наводе да, када је ријеч о вантјелесној оплодњи, Република Српска значајно предњачи у односу на Федерацију БиХ, због чега су имали случајеве да грађани ФБиХ желе да се пријаве код ФЗО на осигурање како би остварили право на вантјелесну оплодњу.

– Такође, максимално смо поједноставили процедуру остваривања овог права за осигуранике, јер у земљама региона осигураници знатно теже и компликованије остварују ово право, уз много више потребне документације, него што је случај код нас – наглашавају у ФЗО.

У овом фонду кажу да је код њих потребно приложити приједлог гинеколога и копију вјенчаног листа или овјерену изјаву да је пар у ванбрачној заједници.

У случају да се вантјелесна оплодња не може обавити у Републици Српској, уз мишљење здравствене установе са којом ФЗО има уговор, осигураници могу да остваре право на рефундацију трошкова вантјелесне оплодње коју су урадили у некој од установа у иностранству, у складу са цјеновником Фонда.

– Фонд је још раније нашим актом додатно уредио ову област, прецизирајући у којим случајевима се одобрава рефундација трошкова за поступке рађене изван Српске – наглашавају у ФЗО.

У ФЗО подсјећају да породиљама и трудницама у потпуности финансирају здравствену заштиту за све оно што спада у обавезно здравствено осигурање, а осим тога, осигураници су ослобођени плаћања партиципације за све прегледе који се тичу планирања породице.

Од 2019. године, између осталог, Фонд финансира и лијек “утрогестан” који велики број трудница користи због чувања трудноће и спречавања пријевременог порођаја.

– Финансирање вантјелесне оплодње, као и ова права су конкретне мјере којима Фонд настоји да пружи подршку пронаталитетној политици Републике Српске – закључује се у саопштењу ФЗО.

Filter 2019