Почела вакцинација старијих од 65 година

Извор: ФИЛТЕР/М.К.

У Источном Сарајеву данас је почела вакцинација грађана старијих од 65 година.

Вакцинација не одузима много времена али је припрема обимна, каже др Данко Васиљевић, координатор за вакцинацију Дома здравља Источно Сарајево.

“Са тимовима породичне медицине се формирају спискови, затим се грађани контактирају, прави се списак, формирају се и резервни спискови како би све дозе вакцине биле искориштене правилно и на вријеме”, објашњава Васиљевић.

Он додаје да је данас све добро прошло и да је први дан био добар тест за сам процес вакцинације. Очекује се да она наредних дана, у зависности од броја вакцина које буду стизале, буде масовнија. Пријављено је више од 1 500 грађана старијих од 65 година.

“Били смо, као регија, ограничени недостатком адекватног фрижидера који може да чува вакцине на температури од -18 до -25 степени. Регионални Институт за јавно здравство је добио тај фрижидер па ћемо моћи планитрати и поподне и нерадним данима како би се тај процес убрзао”, рекао је Васиљевић.

Додао је да до сада није било озбиљних нежељених реакција на вакцине. Како каже, очекиване реакције као и након већине вакцина су повишена тјелесна температура, осјећај малаксалости, болови у мишићима, главобоља. Све то траје један до два дана.

“Против температуре се препоручује парацетамол, савјетујемо мировање и то веома брзо прође. И сам сам имао те симптоме након вакцинације али прошли су за један дан. То је очекивано”, поручује Васиљевић.

Вакцинација грађана Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева одвија се у Културном центру.

Filter 2019